Гірськолижний форум

Гірськолижний форум (https://extreme.com.ua/forum/forum.php)
-   Наша жизнь вне Форума (https://extreme.com.ua/forum/7-nasha-zhizn-vne-foruma/)
-   -   Артефакти із минулого (https://extreme.com.ua/forum/nasha-zhizn-vne-foruma/11805-artefakti-iz-minulogo.html)

NBomb 24.09.2013 20:09

Артефакти із минулого
 
У темі 4 додатків
Вітаю друзі. Хочу розповісти Вам про дуже цікавий артефакт. :)

Ідучи по лісі, я натикаюсь на ЦЕ... :shock: :shock::shock: Колись їх називали щітками, вони скріплювались між собою за допомогою викрутки, і виходив зелений килимок - штучна трасса. На ній катались на лижах. Мені особисто пощастило кататись по такому "чуду" аж два сезони - 1987-1988 рр. Причому, сезон був з вересня по сніг, а потім, після сходу снігу, і аж до літа. Це була справжня фантастика в ті роки, я навіть приймав активну участь у складанні такої траси, два тижні ходили до лісу з викрутками. Люди дивились на нас як на відморожених, коли всі ішли в ліс за грибами, а ми з лижами на плечах. :D Така траса знаходилась в місті Сколе, в урочищі Житня, розміри, приблильно 250х25. Давно то було, не можу згадувати без сліз. :cry:

Принцип катання по штучній трасі:
1. трассу необхідно поливати водою, для цього вздовж траси була прокопана траншея, закопані шланги і за допомогою насосу, воду подавали наверх із маленького озерця.
2. Брали величезний шматок поролону і поливали його машинним маслом.
3. Ставали лижами на поролон і змащували скользяк лиж.
4. Поїхали. :Yahoo!:
5. Одежа повинна була бути дуже і дуже старою, щоб не шкода було її порвати і випацькати в машинному маслі. Після сезону каталки такі лахи зразу викидались - ремонтувати і прати не було ніякого змісту. :D:ROFL:
6. А от падати на такій трасі було дуже і дуже не приємно. Був великий ризик не тільки порвати одяг, але і здерти шкіру із кісток - жесть. :cry:
7. Падіння відбувалось, коли носком лижі випадково зацепиш погано встановлену щітку, і вирвеш шматок покриття, або впадеш по необережності. Але це було досить терпимо. Каталка була і вона була реальною. От правда в кінці катального дня був подібний на чорта - увесь у машинному маслі і подертий. :D:ROFL: Зато настрій був суперовий. :Yahoo!::Yahoo!::Yahoo!:

А потім СССР розвалився і трассу розібрали, коли косили траву, і для ковриків для чищення взуття. Тепер на місці траси залишилась руїна. :cry: Ось така історія. Я впевнений, що на форумі є люди які можливо і бачили і катались по такому хай-тек чуді СССР.

Дякую за увагу. :)

А так виглядає штучна траса в Банско.

http://www.skitrax.eu/phpwcms/conten...63f14ca6ae.jpg

http://skibulgaria.ru/img/big/2445_0.jpg

Прикладаю фотки щіток, урочища Житня і озерця з якого колись поливали штучну трасу.

Valdemar 24.09.2013 20:20

Здорово! Я и не знал такого :)
Спасибо за интересный факт! Теперь буду знать чем летом маяться!
:skiing:

Jolie 24.09.2013 20:21

Класний пост :good:. Виявляється, я вже теж доволі древня істота, так як прекрасно пам"ятаю цю трасу і в Сколому, і на "Динамо" на Кайзервальді у Львові :secret:. А скільки разів моя найближча подруга падала на цьому покритті у Сколе, вже й не злічити :agree: (про себе промовчу, так як я взагалі трус).

Із місцевостей, багатих на схожі артефакти, що мають свідчити про минулість тих славних для нашого спорту часів, можу додати лише згадку про залишки подібного покриття у Ворохті, біля бази "Авангард", де розташовані трампліни. Правда, вони теж там буквально на ладан дихають, однак, наскільки я знаю, діти із місцевої ДЮСШ там ще стрибають і тренуються.

NBomb 24.09.2013 20:25

До речі друзі, Житня - це моя альма матер, там я зробив свої перші кроки в гірськолижному спорті. :Yahoo!:

dronv 24.09.2013 21:31

В Киеве на дидоровке лежало подобное покрытие.

NBomb 25.09.2013 19:53

Оновив перший пост. Штучна траса в Банско, так що фантастика стає реальністю уже зараз. :Yahoo!:


Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 21:53.