Гірськолижний форум
Горные лыжи ArmadaГорные лыжи Armada Горные лыжи Elan Маски и одежда Oakley Горнолыжные маски Bolle
Защита Dainese Термобельё Craft Спортивные носки X-Socks Термобельё X-Bionic
Реєстрація Головна Розділи Нові Біржа Транспорт
МОБІЛЬНА ВЕРСІЯ : НАШ FACEBOOK : RSS : Гірськолижний форум > Горнолыжные курорты > Горнолыжные курорты Украины > Буковель > Відкритий лист
Буковель отзывы, жильё, трансфер, цены


Відповідь
 
Параметри теми Пошук у темі
Старий 05.03.2009, 14:36   #1 (посилання)
инсайдер
 
Аватар для elannews
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: Elan Amphibio 14 2013
Відкритий лист

безопасность на горнолыжных курортах Відкритий лист щодо безпеки гірськолижного відпочинку в Україні



Міністру України у справах сім'ї, молоді та спорту
вул. Еспланадна, 42, м. Київ, 01601

Міністру внутрішніх справ України
вул. Богомольця 10, м. Київ, 01024

Міністру України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
вул. О.Гончара 55-а, м. Київ, 01030

Міністру охорони здоров'я України
вул. Грушевського 7, м. Київ, 01021

Міністру освіти і науки України
пр. Перемоги 10, м. Київ, 01135

Керівнику Федерації лижного спорту України
вул. Еспланадна 42, м. Київ, 01601

Керівнику гірськолижного курорту «Буковель»,

с. Поляниця, Яремчанська міська рада, Надвірнянський р-н, Івано-Франківська область, 78593

Керівникам інших гірськолижних курортів Україн

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
щодо безпеки гірськолижного відпочинку
в Україні

Розвиток гірськолижного спорту набуває все більшої популярності у світі, а в останні роки і в Україні, стаючи улюбленим видом відпочинку та рекреації для багатьох дорослих та дітей. Наша держава має унікальні природні ресурси для розвитку цього виду спорту, які вона активно використовує і розвиває, сприяючи зміцненню здоров'я нації.

Доступність гірськолижного відпочинку все більшій кількості громадян призвела до концентрації на гірськолижних курортах України значної кількості людей.

Але, на жаль, разом із ростом популярності гірськолижного спорту, зріс і рівень травматизму, отриманий під час катання на лижах і сноубордах.

Щодня кожен з нас стає свідком евакуації зі схилів як мінімум двох-трьох, а то й більше чоловік, які внаслідок отриманих травм втрачають працездатність на тривалий термін, що однозначно завдає шкоди і самим постраждалим, і державі в цілому, котра витрачає значні кошти на утримання постраждалих в лікувальних закладах і оплату їм листків тимчасової непрацездатності, допомоги по інвалідності.

Так, тільки у січні цього року до найближчого лікувального закладу -Яремчанської центральної міської лікарні - за медичною допомогою внаслідок травм, отриманих під час катання на ГК «Буковель» та в с. Яблуниця, звернулося 343 особи, з них госпіталізовано з приводу травм - 29 чоловік, переведено в обласні установи - 11. Для порівняння у січні 2006 року за медичною допомогою з приводу травм, отриманих на лижах, звернулось більш, ніж вдвічі менше постраждалих - 162 особи, госпіталізовано 11 чоловік, переведено в обласні лікувальні установи - 3 постраждалих. Таким чином, кількість важко травмованих осіб у січні 2009 р., які потребували високоспеціалізованої висококваліфікованої медичної допомоги, у порівнянні з 2006 р. зросла майже в 4 рази (3 та 11 госпіталізованих в обласні медичні установи відповідно). За неофіційною інформацією працівників рятувальної служби ГК «Буковель», за минулий сезон 2007-2008 року було травмовано понад 5000 відпочиваючих. За час підготовки цього листа на гірськолижному курорті «Буковель» загинуло двоє чоловік.

Ми, всі, що нижче підписані, не можемо залишатись осторонь цієї проблеми, оскільки іде мова про особисту безпеку, безпеку наших дітей і близьких, зрештою про імідж нашої держави як безпечної для гірськолижного відпочинку.

Ситуація, що склалась, перш за все, пов'язана з відсутністю закріплення на законодавчому рівні Правил безпечного катання на схилах. Як наслідок - елементарне незнання та недотримання цих Правил відпочиваючими, що призводить до травматизму під час катання - як з вини самих травмованих, так і з вини інших осіб, що рухаються по схилу.

Висока доступність гірськолижного відпочинку в останні роки, якісний рівень підготовки лижних трас дозволяє значній кількості безвідповідальних відпочиваючих їхати прямолінійно, розвиваючи велику швидкість, але не маючи здатності керувати своїми діями: гальмувати, повертати, маневрувати. Наїзд такого горе-лижника навіть на стоячу людину закінчується в кращому випадку численними травмами останніх. Знову ж таки, не існує ані системи запобігання, ані усунення подібних випадків, а безкарність породжує ще більшу безвідповідальність на трасах.

На жаль, серед відпочиваючих трапляються і особи, котрі виїжджають на траси у нетверезому стані. Дії таких осіб несуть підвищену небезпеку життю і здоров'ю відпочиваючих. Ані керівництво курортів, ані правоохоронні органи не мають достатньо повноважень впливати на таких порушників, оскільки немає жодного нормативного акту, котрий би захищав відпочиваючих і підтримував порядок на гірськолижних трасах.

Крім цього, державними та місцевими органами влади не враховується сезонне збільшення чисельності туристів у місцях гірськолижного відпочинку. Так, з точки зору Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров'я, у с. Поляниця Яремчанської міської ради, офіційно проживає 600 громадян, тому фінансування забезпечення громадського порядку та надання медичної допомоги здійснюється саме з розрахунку на цю кількість людей. А той факт, що в зимовий період в даній місцевості перебувають десятки тисяч туристів і необхідно відповідним чином забезпечувати громадський порядок та надавати їм медичну допомогу, до уваги не береться. Результатом цього є відсутність необхідної кількості медичних працівників та співробітників правоохоронних органів, що у свою чергу призводить до відсутності своєчасної та кваліфікованої лікарської допомоги та скоєння правопорушень.

На гірськолижних курортах України, зокрема і на гірськолижному курорті «Буковель» (Івано-Франківська область), непоодинокими є випадки незаконного заволодіння майном, пошкодження майна, створення загрози життю і здоров'ю громадян, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості. На жаль, ці випадки ніде не зафіксовані, оскільки громадяни просто не мають до кого звертатись, щоб задокументувати порушення, а винних - притягти до відповідальності. Ми, громадяни України, залишаємось незахищеними у своїй же державі. Державні органи, уповноважені слідкувати за безпекою та здоров'ям громадян, самоусунулись від вирішення цієї проблеми.

Разом з тим, ми повинні відзначити роботу з підвищення рівня безпеки на гірськолижних схилах деяких представників цього бізнесу в Україні. Зокрема, перші кроки у цьому напрямку були зроблені адміністрацією гірськолижного курорту «Буковель» (Івано-Франківська область). Адміністрація ГК «Буковель» чітко визначила Правила поведінки на гірськолижних трасах та активізувала їх доведення до відпочиваючих шляхом трансляції на витягах. Однак ми мусимо зазначити, що ці поодинокі заходи, вжиті одним гірськолижним курортом, не вирішать проблеми, яка з кожним роком набуває все більшого масштабу і потребує серйозної підтримки з боку Держави.

Виходячи із вищевказаних тез та з метою підвищення безпеки і покращення умов відпочинку громадян, ми пропонуємо:
Міністерству у справах сім'ї, молоді та спорту, Федерації лижного спорту України ініціювати та забезпечити нормативне врегулювання питань безпеки на гірськолижних трасах, передбачити контроль з цього питання на рівні держави.

Міністерству внутрішніх справ України:
- забезпечити охорону громадського порядку та запобігання правопорушень у місцях гірськолижного відпочинку;
- створити окремий пост міліції на території ГК «Буковель» і зобов'язати оперативно реагувати на порушення, що виникають під час відпочинку громадян;
- передбачити, спільно з Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, керівництвом гірськолижних курортів і добровольцями з числа свідомих громадян постійне патрулювання схилів, виявлення правопорушників та притягнення їх до відповідальності;
- сприяти вирішенню питання нормативного регулювання перебування громадян на схилах (затвердження правил катання).

Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи:
- організувати донесення до громадян Правил поведінки на схилах та наслідків їх порушень шляхом розміщення їх на інформаційних листах, стендах, плакатах МНС, у засобах масової інформації тощо;
- ініціювати співпрацю з керівництвом гірськолижних курортів, МВС і добровольцями з числа свідомих громадян щодо постійного патрулювання схилів, виявлення порушників та притягнення їх до відповідальності.
- сприяти вирішенню питання нормативного регулювання перебування громадян на схилах (затвердження правил катання).

Міністерству охорони здоров'я:
- забезпечити можливість надання якісної медичної допомоги на території гірськолижних курортів України (комплексів, трас) у сезон відпочинку, в т.ч. виділити додаткові штатні одиниці кваліфікованих лікарів;
- забезпечити постійне чергування бригади невідкладної медичної допомоги на території найбільшого в Україні гірськолижного курорту «Буковель» в лижний сезон, що дасть змогу якісно і вчасно надавати невідкладну медичну допомогу постраждалим і негайно транспортувати їх до профільних медичних закладів.
- сприяти вирішенню питання нормативного регулювання перебування громадян на схилах (затвердження правил катання).

Міністерству освіти і науки України внести доповнення до курсу безпеки і життєдіяльності людини у школах та вищих навчальних закладах обов'язковим розглядом Правил поведінки на схилах. Оскільки до цього виду спорту та відпочинку все активніше залучається саме молоде покоління, закріплення правил в їх свідомості допоможе запобігти нещасним випадкам, а також сформувати здорову, культурну націю.

Керівництву гірськолижних курортів (комплексів, трас):
- всіма можливими силами і засобами організувати безпечне перебування відпочиваючих на ваших курортах;
- до нормативного урегулювання питань безпеки на гірськолижних трасах на рівні держави визначити правила поведінки на гірськолижних трасах внутрішніми актами і вжити всіх можливих заходів щодо їх доведення до відпочиваючих через засоби наочної, аудіо-агітації та виконання. А саме:
- забезпечити доступ до правил поведінки біля верхніх і нижніх станцій кожного витягу; розмістити правила поведінки біля кас та у безкоштовних буклетах, що видаватимуться в касах з кожним придбаним абонементом, в усіх пунктах прокату гірськолижного спорядження та у мережах закладів харчування;
- розмістити попереджувальні плакати про правила поведінки (та, зокрема, окремі пункти правил, що сприятимуть підвищенню рівня безпеки) на опорах канатно-крісельних витягів;
- розмістити стенди із статистикою травматизму, спричиненого у результаті порушень правил поведінки;
- розробити і розмістити попереджувальні знаки та плакати у найбільш травмонебезпечних місцях тощо;
- здійснювати контроль за виконанням відпочиваючими правил поведінки, забезпечити притягнення відпочиваючих до відповідальності за їх порушення;
- з метою можливості визначення винних, при отриманні травми, організувати відеоспостереження (відеозйомку) ділянок трас;
- організувати патрулювання гірськолижних трас, зобов'язати патруль вести роз'яснювальну роботу з порушниками, які своєю поведінкою на трасах створюють небезпечні для життя і здоров'я інших людей ситуації;
- залучати до співпраці ініціативні групи лижників, які б згодились на громадських засадах допомагати штатним патрулям у проведенні роз'яснювальної роботи з порушниками та сприяти у притягненні їх до відповідальності. Визначити повноваження громадських патрулів та забезпечити їх відповідними знаками розрізнення - спеціальні пов'язки на рукав, значки, жилети;
- передбачити обов'язкове страхування життя і здоров'я громадян під час відпочинку на власних курортах;
- організувати своєчасну і якісну медичну допомогу постраждалим та здійснювати контроль над її наданням.
- розробити та розмістити на території відпочинкової зони плани евакуації на випадок надзвичайних ситуацій;
- активно співпрацювати з міністерствами та організаціями щодо підтримання належної безпеки на власних курортах.

Зі свого боку зобов'язуємося:
- надавати допомогу працівникам гірськолижних курортів у проведенні виховної та роз'яснювальної роботи з порушниками правил поведінки на гірськолижних трасах;
- повідомляти штатний патруль про зафіксовані порушення та випадки травматизму на схилах і, при необхідності, надавати допомогу у патрулюванні схилів;
- продовжувати самостійно проводити роз'яснювальну роботу, а іноді - й оперативне навчання недосвідчених лижників (бордерів) елементарним прийомам маневрування і гальмування, що сприяє зниженню рівня травматизму.

З повагою, ініціативна група громадян.

Всього 406 підписів.
Мініатюри додатків
Щоб збільшити малюнок, клацніть по ньому
Назва:  podpisi.jpg
Переглядів: 502
Розмір:  18,8 КБ
ID:	838  
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 05.03.2009, 15:57   #2 (посилання)
Всегда на форуме
 
Аватар для Didyk Y
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Kiev

Снаряга: Blizard fr20 2002
Я поставлю свою подпись под этим письмом.
Но когда я вижу сладенькую физиономию спортивного министра, понимаю что это бесполезно. О великом борце за демидеалы в особе министра МВД и вовсе говорить не хочется
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 05.03.2009, 16:04   #3 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для bog74
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: elan speedwave 14 07-08
Цитата:
Коментар від Didyk Y Переглянути коментар
Я поставлю свою подпись под этим письмом.
Но когда я вижу сладенькую физиономию спортивного министра, понимаю что это бесполезно. О великом борце за демидеалы в особе министра МВД и вовсе говорить не хочется
Письмо подписано и отправлено. Ну что ж будем менять министров
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 05.03.2009, 16:23   #4 (посилання)
Miss Freeride
 
Аватар для Katerynka
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Франківськ

Снаряга: Icelantic Oracle/ Volkl Nanuq/ Rossignol B3W
Підписалась під даним зверненням, вважаю що потрібно це робити, пробувати, намагатись, боротись і перемагати!
За цей лижний сезон, нажаль, дуже багато моїх знайомих зараз лікують переломи рук/ніг і струси.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 05.03.2009, 16:28   #5 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для гарбуз
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Івано-Франківськ

Снаряга: правильна
я вже під таким листом підписувався.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 05.03.2009, 20:33   #6 (посилання)
Одесса-мама
 
Аватар для A888
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Odessa

Снаряга: Völkl Racetiger Speedwall Uvo SL 16/17, Völkl Code Speedwall 12/13
Ребята, Мы все уже ждём ответа на это письмо. О чём разговор. Не ответят, будем кататся на лыжах, по трассе Одесса-Киев. Сегодня уже тренировался на пути домой, карвингом, без фанатизма (108км\ч.) пройти на машине, склоны под Любашёвкой и Ульяновкой. Получается. Это конечно шутка, но я знаю Саню (bog74). Давайте всёже подождём результатов. Работа проделана большая и позитивная.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 05.03.2009, 22:34   #7 (посилання)
Я не мальчик!!!
 
Аватар для jordik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Івано-Франківськ

Снаряга: Elan Mag Spice
з нетерпінням чекала інфи про те, що лист поїхав до адресатів! ще раз давайте скажемо велике спасибі bog74, бо він проробив колосальну!!!організаційну роботу!!!як правило, такі речі залишаються непоміченими, або і критикованими, але той об"єм роботи, зроблений ним - він зробив перший крок, і останній теж його - во ім"я благої мети, в мене особисто викликає велику повагу.щиро надіюсь, що лист достукається до свідомості дядь в дорогих костюмах. ДЯ-КУ-Є-МО!
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 06.03.2009, 09:21   #8 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для bog74
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: elan speedwave 14 07-08
Цитата:
Коментар від jordik Переглянути коментар
з нетерпінням чекала інфи про те, що лист поїхав до адресатів! ще раз давайте скажемо велике спасибі
лист, а точніше 15 листів поїхали 21.02. Це наша колективна справа. Всіх перерахувати небуду, щоб когось не забути, але ж нас дуже богато. Ті хто писали, підписували, збірали, відправляли, розміщяли, одобряли, критиковали тощо. Так что дякую усім, у т.ч. jordik . Але ж це тільки початок. Так що продовження слідує...
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 06.03.2009, 18:12   #9 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для bog74
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: elan speedwave 14 07-08
Сегодня пришел первый ответ из МЧС. Завтра отсканирую и выложу на форум. Краткое содержание - занепокоєння поділяют, готові до співпраці та опрацювання нормативних документів.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 10.03.2009, 09:40   #10 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для bog74
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: elan speedwave 14 07-08
Вот и сам ответ
Мініатюри додатків
Щоб збільшити малюнок, клацніть по ньому
Назва:  mchs.jpg
Переглядів: 384
Розмір:  194,7 КБ
ID:	871  Щоб збільшити малюнок, клацніть по ньому
Назва:  mchs2.jpg
Переглядів: 325
Розмір:  78,1 КБ
ID:	872  
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Відповідь Є непрочитані сторінки Головна Новi 




Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)
 
Параметри теми Пошук у темі
Пошук у темі:

Розширений пошук

Ваші права у розділі

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній коментар
Смешинки 2011 sitkar Другие архивы 1606 31.12.2011 23:03

При цитуванні гірськолижного форуму на інших ресурсах, активне посилання на extreme.com.ua обов'язкове.
New UsersNew PostsVisitsPageviewsSearch EnginesDirect TrafficReferring Sites
Today010089 (76%)28 (24%)1 (1%)
Yesterday11014551185 (59%)60 (41%)2 (1%)
Month52705312214182988 (56%)2191 (41%)187 (3%)