Гірськолижний форум

Гірськолижний форум (https://extreme.com.ua/forum/forum.php)
-   Наши Отчёты (https://extreme.com.ua/forum/115-nashi-otchyoty/)
-   -   Отчёт: Йорданія (https://extreme.com.ua/forum/nashi-otchyoty/13344-iordaniya.html)

yura.bogomol 22.03.2018 21:09

Йорданія
 
У темі 23 додатків
Діло було ще у листопаді. Двоюрідна сестра моєї дружини запросила нас на весілля...в Йорданію.
Всього нас їхало 13 чоловік, в т.ч. мої дівчатка 2 і 4 роки. Всі, крім моєї сім`ї, з Виноградівського району Закарпаття.
- "Ну що там такого" - скажете Ви - "Сіли в літак в Борисполі, вийшли в Аммані".
А ось і ні: так не цікаво. Летіли ми з Дебрецена (Угорщина) до Тель-Авіва (Ізраїль). Авіаквитки на 4 чоловіка мені вийшли біля 8000 грн туди і назад + затрати по переїзду з Ізраїля в Йорданію ще біля 300 $ (для порівняння: МАУ пропонує переліт Київ-Амман за 200 $ в один бік. На мою сім`ю виходило 1600 $). Але тут є деякі труднощі, про які нижче.
До Дебрецена добратись нескладно. Переліт всі перенесли добре. І тут почались труднощі. Ну ми в курсі були, що в Ізраїля є проблема з нелегалами і туди не всіх пускають, але коли на паспортному контролі наше офіційне запрошення на арабській мові (а вона в Ізраїлі друга державна) кинули нам зі словами: "Зачем нам ваши арабские сказки!", ми були трохи в шоці. Потім були 5 годин очікування і допитів. Викликали по одному, питали одне і те ж саме по сто раз, виганяли з кабінету. Давлять на психіку і чекають поки хтось не витримає і скаже: "так, я приїхав, щоб нелегально влаштуватись на роботу". Таку процедуру проходять, в основному, громадяни країн СРСР, які вперше відвідують Ізраїль. За нас "порішав" знайомий нареченого. Він має бізнес в Єрусалимі і взяв нас на поруки. Дали візу аж на 1 день))
Далі поїздом до Beit She`an
Вкладення 24942
з пересадкою в Haifa. Залізнична станція прямо на виході з аеропорту. Вхід на перон через турнікет, далі як у метро, можете кататись і пересідати з поїзда на поїзд. Вихід з перону теж лише через турнікет на станції, яка вказана у квитку. Далі нам потрібно було потрапити на КПП "Міст Хусейна" (не того, що в Іраку, а короля Йорданії). Зі станції Бет Шеан туди ходять автобуси, але через затримку в аеропорту ми на нього не встигли і довелось їхати на таксі. Щоб перетнути КПП потрібно заплатити за цю послугу. На виході з КПП дьютік: дітям - цукерки і печиво, собі - 2л Фінляндії)))
Через міст на кордоні пішки рухатись заборонено, лише автобус. Такий собі розвод для туристів. Недорого, але їхати пару хвилин, автобус довше розвертається і на платформу заїжджає.
На йорданському КПП заплатили туристичний збір по 10 динарів. Якщо збираєтесь перебувати на території країни більше 3 діб, то платити потрібно вже 40 динарів. До-речі, йорданський динар дуже стабільна валюта. Вже багато років його курс тримається на рівні 1,4$=1JD. Мабуть за рахунок експорту урану.
На виході з КПП нас уже зустрічали і відвезли на нашу віллу. Перекусили і спатки. Після вояжа тривалістю в добу, фінляндія під фрукти нічо так заходить)))
Вкладення 24943Вкладення 24944
Наступного дня ми покупались у Мертвому морі
Вкладення 24945Вкладення 24946
Цікаве ставлення до весілля у йорданців: костюм наречений купував у день весілля))) Ми тим часом прогулялися торговим центром у Аммані
Вкладення 24948Вкладення 24949Вкладення 24950
Саме весілля тривало пару годин
Вкладення 24951Вкладення 24952
Перед від`їздом ми пройшли по місцях описаних у Біблії та скупалися у Йордані.
Вкладення 24959Вкладення 24958Вкладення 24957Вкладення 24953Вкладення 24954Вкладення 24955
По Йордану проходить кордон, тому прямо біля місця купання туристів знаходиться прикордонний пост.
Вкладення 24956
Йорданія дуже цікава країна. Араби народ привітний, гість для них - то святе. За нас всюди платили за вхід, все купували і привозили. Навіть деколи було незручно. Через обмеженість у часі багато чого ми не побачили і не відвідали. Сподіваюсь, що ще приїду і пройдусь по горах.
Ще пару фоток, без яких розповідь про арабську країну була-б неповною
Вкладення 24960Вкладення 24961Вкладення 24947
Дорога назад була трохи простіша. 10 динарів за виїзд з Йорданії, автобус... Ізраїльське КПП. Цього разу візу (на 3 місяці) нам дали за 2 хвилини (це був другий візит, під час першого ми не порушували міграційні правила і вчасно покинули країну).
Вкладення 24962
На платформі станції Beit She`an
Вкладення 24963
Вкладення 24964


Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 09:24.