Гірськолижний форум

Гірськолижний форум (https://extreme.com.ua/forum/forum.php)
-   Снаряжение и трёп (https://extreme.com.ua/forum/125-snaryazhenie-i-tryop/)
-   -   Ботинки для горного туризма (https://extreme.com.ua/forum/snaryazhenie-i-tryop/6429-botinki-dlya-gornogo-turizma.html)

Skyclub 02.02.2010 22:28

10 лет?
Да за 3-4 полноценных горных похода любая подошва вытрется.

Видел в списке Асоло Гранит - это для мазохистов ботинок. Под жесткие кошки. Зря вы все в кучу свалили.
Не собираетесь ходить по ледовым стенам - ботинок с такой подошвой - избыточно и неудобно.

В Киеве нормальный выбор и неплохо подбирают в Команде Экс. Только нужно грамотно сказать для чего ботинок.

Rio 02.02.2010 22:47

Цитата:

Примерно за столько я и убил АльпинПро кроссовки. Майский поход, летом 40 дней в Карпатах(именно в походах дней 15) и Ноябрьский.

Irish 03.02.2010 10:53

Цитата:

Коментар від Skyclub (Коментар 56247)
10 лет?

Тут мабуть варто зазначити, які ви походи маєте на увазі. Якщо двотижневі вилазки на Кавказ - то, мабуть так. Мої шкари служать мені вже 2 роки і були за весь цей час у більше десятка 2-5 денних походів по Карпатах. Єдине на що поки-що жаліюся - втрата товарного вигляду і облізлі нігті від 35-кілометрових денних переходів по Горганах. Функціонально - їм нічого не бракує.
А загалом - вібрамова підошва, якщо справжня - чи не єдине, що залишається цілим після взуття, коли воно вже все розлазиться по швам. Головне - не використовувати її у місті, бо дуже не любить вона асфальту.

Jolie 03.02.2010 14:12

Як я вибирала собі трекінгові черевики у квітні минулого року:
joliem: Нові черевики для треккінгу . Коменти теж варто глянути - можуть бути корисними :).

До слова скажу: тестила я свої черевики влітку і осінню - ніяких претензій поки що до них не маю, ходила навіть при +25 С по Свидовцю, вологу відводять, сохнуть швидко, я дуже задоволена.

bramms 03.02.2010 16:24

По-перше як вже сказали універсальних не буває.
В ідеалі мати 3 пари:
1) Для літніх походів без жестячка щось дуже легке, якісь напівсандалі або легкі кросівки, черевки, головне щоб були зручні, легкі(!) і класно дихали. Ходити по жарі +30 цілий день в "клійонці" гор-текс - бути собі ворогом:) Особливої різниці який буде бренд немає, сам ходив в легесеньких кросівках китайських пів літа, нічого їм не сталось, єдине що хтось завжди мав голку+нитку на випадок розвалу або запасне взуття (практично у всієї компанії яка ходить в гори 42 розмір - повезло=)) Також можна мати сандалі + запасні черевики на випадок непогоди, наприклад з 2гого мого пункту нижче. Головні критерії як я вже казав це щоб були легкі, гарно дихали, швидко сохли і не розлетілись по дорозі.

2) Тепла весна - мокре літо - безсніжна осінь - черевики тут вже мають бути серйозніші. Повинна бути шкіра, не беріть з вкладками тканини - вона може порватись, протертись і більше промокає, має меншу жорсткість. Мембрана бажано Gore-Tex. Вони повинні відмінно фіксувати ногу, не промокати наскрізь за перших декілька годин ходьби по росі чи під час дощу і швидко сохнути. З брендів - вже згадані La Sportiva, Asolo. Згадується відомий жарт: "Що головне в водонепромокаємих черевиках? Головне щоб швидко сохли!" :)) Підошва Vibram річ хороша, але досить жорстка. І має один неприємний мінус: на мокрому камені вона НЕРЕАЛЬНО слизька. Якщо йти по річці скажем то можна вбитись. Наприклад саламонівська підошва contact grip менш слизька. Так що тут теж не треба гнатись за тим що не обов'язково.

3) Якщо збираєтесь ходити зимою в Карпати де завжди є сніг, часто лід то потрібні надійні черевики з жорсткою підошвою з сумісністю з кішками. Розмір треба брати чуть більший ніж зазвичай для того щоб вдіти 2 шкарпетки, а інколи може і всі 3 :)) Гортекс мембрана тут не обов'язкова. На бататьох форумах є думки що гортекс на великих морозах практично не працює бо черевик більше мокне від конденсату і підтоплення замерзшого снігу (читай шкіри). Ця ж La Sportiva має топову модель Nepal а також Makalu в якій немає гортексу (є версії і з гортексом). Тут вже вибір за вами - основне це гарно пропитати черевик пропиткою перед походом. Якщо черевик з грубої шкіри - це буде найкращою мембраною. Підошва однозначно Vibram. Важать такі черевики нехіло, ходив в непалі - таке враження що йдеш в кайданах)) Але зато ногам нічого не загрожує.

Як сказав вже Irish - нубук брати краще: по-перше менше царапається і не так швидко втрачає "товарний вигляд". Крім того кажуть довговічніша і краще вбирає пропитку :) Бачив 2річні асоли з глянцевої шкіри - виглядають просто катасрофічно )) (лише візуально). Ля спортіва робить майже всі шкари з нубука. Висока підошва і прорезинений носок, боки це тільки плюс! Набагато менше промокають ніж без резини.
Взагалі для себе вибрав вже бренд: La Sportiva. Найдешевші моделі може й не фонтан, а от середній клас і топовий це просто пісня. Зручність і функціонал 5+!

Skyclub 03.02.2010 16:33

Я же писал про горный поход -имеется виду в первую очередь контакт с сыпухой -с острыми краями камней.
Карпаты - там топают в основном по траве, тропе или снегу. Понятно, что износ не так силен.

shopen 03.02.2010 16:35

Цитата:

Коментар від bramms (Коментар 56456)
Підошва Vibram річ хороша, але досить жорстка. І має один неприємний мінус: на мокрому камені вона НЕРЕАЛЬНО слизька. Якщо йти по річці скажем то можна вбитись. Наприклад саламонівська підошва contact grip менш слизька. Так що тут теж не треба гнатись за тим що не обов'язково.

Vibram випускає сотні різних видів підошов.
Слизькість підошви !дуже залежить від моделі і фірми взуття.
В мене був навпаки позитивний досвід з Vibram і негативний з contra-grip....
Тому однозначно судити не можна.

Jolie 03.02.2010 16:42

Цитата:

Коментар від Malaya (Коментар 56203)
я порівняно недавно почала юзати трекінгові Саломони з мембраною GoreTex..
реальної нагоди їх випробувати ще не було, окрім невеличких осінніх вилазок+одягала їх у місті на злі 20+градусні морози. а взагалі я їми дуже задоволена: легкі, зручні, не промокали і дуже теплі:good: але ще подивимось, як вони себе зарекомендують пілся травневого походу):

Якби їх можна було купити минулого року, то я б, безперечно, зупинилась на цій марці - у мене знайомі купили собі такі кілька років тому, пройшли в них не один похід і наразі залишились ними дуже задоволені. Не знаю, як у Києві, але у Львові такі купити вже нереально.

Malaya 03.02.2010 17:28

Цитата:

Коментар від Jolie (Коментар 56470)
Якби їх можна було купити минулого року, то я б, безперечно, зупинилась на цій марці - у мене знайомі купили собі такі кілька років тому, пройшли в них не один похід і наразі залишились ними дуже задоволені. Не знаю, як у Києві, але у Львові такі купити вже нереально.

я й сама чесно кажучи не в курсі про можливість та вибір їх придбання у нас, бо мені їх привезли з-за кордону (трапилась така нагода), а з того часу питання про купівлю нових бот не поставало:unknown:

YuraOd 25.02.2010 08:50

подскажите, неужели в теплую погоду не жарко ходить ботинках??? собираемся на майские в свой первый поход в карпатские горы, что посоветуете брать кроссовки или ботинки, а может сандали??

Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 07:17.