Провівши тиждень на Драгобраті та прогулявшись його околицями, вирішила зробити короткий огляд нинішньої ситуації на цьому курорті.
Цього літа на Драгобраті як ніде абсолютно не відчувається кризи – будівництво йде повним ходом: розширюються старі і будуються нові готелі, прибудовуються сауни, потихеньку йде будівництво двох канатно-крісельних доріг. Туристів на самому Драгобраті небагато, мною було помічено кілька машин із Києва, Львова, зустрічались туристи із Дніпропетровська. В основному приймають приїжджих такі готелі як «Кремінь», «Калина», «Смерекова хата», «Оаза». Набагато більше туристів (до того ж різних національностей) можна зустріти вже на самому Свидовецькому хребті. Не скажу, що там масове паломництво, але транзитних туристів доволі багато. Всі переважно йдуть за маршрутом Кваси-Близниця-Стіг-о. Догяска і далі по хребту, виходять з Драгобрату в напрямку Квасів або у напрямку озер Догяска і Трояска.
Трохи прикро, що на сьогодні все більш популярним туризмом на Свидовці стає «джип-сафарі» - виїзди невеликими групами УАЗами на озера, вздовж хребта. Можна й так сказати, що все більшої популярності набуває виїзд компаніями, скажімо, на о. Догяска на шашлики – пофотографувати, випити, прогулятися. Щось не сприймаю я такого туризму. Ну квадроцикли це ще півбіди (каталася, сподобалося), але щоб машиною по горі ганяти – це якесь туристичне святотатство…
До речі, ніколи не думала, що полонина Драгобрат, так само як і Тростян – це один великий чорничник – чорниці ростуть на кожному кроці! Просто сідаєш і лопаєш скільки душа забажає. Стіг так само вкритий кущами чорниці, ніколи б не здогадалася, що взимку їзджу по чорничних кущах.
Стосовно готелів. Мені здалося, що цього року вони реально виростають на Драгобраті як гриби після дощу. Я не мала за мету перерахувати усі новобудови, однак думаю, що я не надто помилюся, коли скажу, що цього річ будується близько 12-ти нових готелів, з них близько половини – у так званій «першій лінії», тобто неподалік від підйомників.
Вже другий рік мої земляки-львів’яни будуть дуже цікавий за проектом і «видний» готель, і, судячи за темпами його будівництва, на наступний сезон його точно відкриють.
Вище цієї респектабельної будови будується ще якась садиба, однак мені щось здалося, що це не готель, а просто приватний котедж:
Позаду «Курятні» на очах росте ось такий багатоповерховий гігант:
А вище від готелю «Вотавілю» ударними темпами будуються три нових готелі, один вище іншого:
Перший
Другий
Третій
Власник «Оази» Грапенюк будує другий готель – мені довелося поговорити із одним працівником, який у нього й працює.
Степан, власник готелю і ресторану «У Степана», розбудував задню частину свого готелю:
Біля «Ерідану» будуть, здається, котедж із сауною:
Власники «Ступаря» вже побудували другий, аналогічний готель – тепер бокові вікна готелю «Ступарь» будуть дивитися в упор на другий готель.
Ліворуч і праворуч готелю «Добош» йде 2 будови:
Вид зліва:
Вид справа:
Між «Добошем» і «Ступарем» вже майже добудовується ще один готель:
Готель «Трембіта», той що «У Звонаря», розбудувався і тепер виглядає отак:
Власники готелю «Кремінь» поруч із своєю садибою будують цілий комплекс, який складатиметься з сауни, більярдної, боулінгу та ресторану. З огляду на будівництво, нижній поверх комплексу буде із цегли-бетону, верхні поверхи – із дерева.
Трохи нижче від того ж «Кременя», «Сантари» та «Проліску» будують готель за планом того ж «Кременя» (власники «здерли» проект будинку).
Нижче від готелю «Зорепад» поставили отаку «коробку»:
Повним ходом також йде будівництво у готелях «Юлія» («У Олега»), «Велика Ведмедиця». Ще кілька готелів будується у нижній частині Драгобрату, у районі притулку «Драгобрат».
Стосовно канатних витягів.
Ситуація з підйомником Паші Цибуленка анітрохи не змінилася на краще: неозброєним ком видно те, що у нього немає достатньо коштів на швидке закінчення будівництва; про це й свідчать місцеві жителі. Принаймні якихось зрушень з травня місяця мною не було помічено. Єдине що дотягнули верхні опори на самий Стіг, там щодня ведеться якась робота.
Тому напрошується логічний висновок: якби нам не хотілося, на наступний сезон Пашина кріселка навряд чи запрацює.
Будівництво другої канатно-крісельної дороги мало офіційно розпочатися 1 червня цього року, однак почалося трохи пізніше. Канатка бере початок одразу біля готелю «Кремінь», далі йде вгору по полянці, проходить біля вишки «Київстар» і закінчується на так званій перемичці Стіг-Жандарм, трохи вище від кінця витягу «Оази» (вони майже сходяться на горі). До будівництва цієї канатки мають відношення власники готелю «Зорепад». На горі вроді би вже стоїть частина опор, верхня станція ще не завершена і біля неї валяється мінімум 10 мішків з бетоном.
Майбутня канатка виглядає отак:
Верхня станція:
Нижня станція:
Судячи з розташування опор на даній місцевості, виникає інше питання: кудою там спускатися; одна частина майбутньої траси являє собою кущі, корчі, а друга вкрита суцільними деревами. Це не гладка ділянка як у випадку з будівництвом Пашиного витягу. Площу катання у такому випадку щось складно уявити; тобто прийдеться з одного боку викорчовувати все що може завадити спуску на лижах, з іншого вирубувати частину урочища. Окрім того, ця канатка не з’єднується із площею катання г. Стіг. Тому постає наступне питання: для чого її будують?
Тож наразі мушу констатувати, що й ця канатна дорога навряд чи буде готова до сезону - ще надто багато роботи.
Якщо коротко, то це усе. Вже ближче до початку сезону постараюсь систематизувати та викласти інформацію у сусідній гілці стосовно драгобратівських готелів, про які ще не писали, подам деякі контакти та коротку характеристику.