Гірськолижний форум
Горные лыжи ArmadaГорные лыжи Armada Горные лыжи Elan Маски и одежда Oakley Горнолыжные маски Bolle
Защита Dainese Термобельё Craft Спортивные носки X-Socks Термобельё X-Bionic
Реєстрація Головна Розділи Нові Біржа Транспорт
МОБІЛЬНА ВЕРСІЯ : НАШ FACEBOOK : RSS : Гірськолижний форум > Архив > Другие архивы > Праздники 2011
Другие архивы дела давно минувших дней


 
 
Параметри теми Пошук у темі
Старий 06.12.2011, 10:13   #131 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Jennifer
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: Head Pure Joy
Поздравляю с Днем Вооруженных Сил Украины!



День Вооруженных Сил Украины был учрежден постановлением Верховной Рады Украины в 1993 году. Этот праздник отмечается ежегодно 6 декабря — в день принятия в 1991 году закона Украины «О Вооруженных Силах Украины».

В состав ВСУ входят Сухопутные войска, Воздушные силы, Военно-морские силы.
  Share with Facebook
Старий 07.12.2011, 16:06   #132 (посилання)
Володар Грабовця
 
Аватар для Bob_Kneissl
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Львів

Снаряга: Atomic GS 10 166см 08р, Atomic Neox 310, Tecnica Diablo Flame HF, Elan RC 195см, Marker M4-15
Свята Катерина обрала небесного жениха

У середу, 7 грудня, греко-католики та православні вшановують святу великомученицю Катерину, покровительку вчителів, освічених людей та науковців. Дослідники християнських вірувань вважають, що в давнину це було свято дівочої долі. У ніч напередодні Катерини дівчата збиралися на пісні вечорниці і ворожили.
Великомучениця Катерина була дочкою правителя Олександрії. До неї сваталося багато женихів, але дівчина всім відмовляла. “Якщо ви наполягаєте, я вийду заміж, – казала вона батькам. – Але знайдіть мені такого юнака, який буде подібний до мене у чотирьох обдаруваннях: у благородстві, у красі, у багатстві та в розумі”. Довго батьки шукали нареченого для своєї дитини, але даремно. За порадою вони звернулися до старця, який давно довідався про високі моральні якості Катерини і вирішив схилити її до “пізнання Христа, Царя Небесного”. Катерина обрала небесного жениха – Ісуса Христа. Вона охрестилася в дорослому віці. Після хрещення їй з’явилася Богоматір з Немовлям. Спаситель простягнув їй перстень як символ заручин.

Свята Катерина, користуючись знатним походженням, заступалася за християн, яких приносили в жертву язичницьким богам. У християнську віру вона навернула п’ятдесят найосвіченіших мужів імперії. За це і була піддана страшним мукам. Вона сама поклала голову під меч ката...

Напередодні Катерини дівчата збиралися у вдовиці на пісну вечерю – брали з собою продукти та готували борщ і кашу. Хлопці приєднувалися до них без запрошень. Протягом дня вони постили – щоб Бог послав добрих жінок. Переступивши поріг, клали на стіл хліб і промовляли: “Зі святою Катериною, з добрим вечором, здоровенькі були!”. До столу парубків припрошували пилипівськими переспівами. За вечерею молодь веселилася, колядувала, дівчата вгадували долю.

Перед сном вони клали під подушку листочки з різних дерев і помічали їх. Серед них обов’язково мав бути яблуневий – символ дівочості. Лягаючи спати, дівчина читала молитву, аби доля змилосердилася над нею, а вдосвіта прохала найменшого з родини хлопчика витягнути один з листочків. Який витягне, за того і заміж вийде. Якщо випаде яблуневий – ще рік дівуватиме.

Традиційно з приходом Катерини сподівались на люті морози. Тому й казали: як Катерина по воді, то Різдво по льоді; як на Катерину холодно, то буде голодно; на святу Катерину ховайся під перину.

Всіх Катерин з іменинами.
  Share with Facebook
Старий 07.12.2011, 16:59   #133 (посилання)
off piste
 
Аватар для Netka
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Lviv

Снаряга: Armada TSTw, Völkl Bash 116
Вітаю Катеринку з Франківська, а також львівську Катерину з Днем Ангела! Нехай береже ВАС!
  Share with Facebook
Старий 13.12.2011, 11:59   #134 (посилання)
Володар Грабовця
 
Аватар для Bob_Kneissl
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Львів

Снаряга: Atomic GS 10 166см 08р, Atomic Neox 310, Tecnica Diablo Flame HF, Elan RC 195см, Marker M4-15
Ніч на Андрія прийнято бешкетувати і ворожити

День святого Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києва.

В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю, передає УНІАН.

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили....

Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася і пару собі вибирала. Було так заведено, що кожне село і, навіть вулиця мала „свою" хату для вечорниць. Цікаво й те, що на ті самі вечорниці рідним братам і сестрам не дозволялось ходити - була повага до старших: молодші слухалися своїх старших братів чи сестер. Як тільки звечоріло, дівчата до господині, де мали відбутися вечорниці, приносили хто що мав: сир, масло, яйця, борошно, фрукти. Хлопці приносили наливку і цукерки. Господиня ще за дня варила компот із сушених фруктів і картоплю на вареники. Дівчата приходили заздалегідь, щоб допомогти господині приготувати святкову вечерю.

Після заходу сонця надходили парубки, розсідалися по світлиці і тоді розпочиналося дійство. Починалося все із цікавих історій, які переказували хлопці, поки деякі дівчата з господинею накривали святковий стіл. Найдивовижніші оповідки розповідали старші парубки, вставляючи поміж тим всілякі жарти, щоб наймолодші дівчата не заспали, адже треба було 12-ї години ночі дочекатися, щоб наворожити собі свою доленьку... Хлопці і з дівчатами встигали порозважатися, і їм збитки зробити для годиться. У цей вечір, що б хлопці не зробили, то їм все прощали, бо така традиція існує, що на Андрія кожен хлопець „пустує".

Чого тільки хлопці не вигадували, щоб дівчатам збитки зробити: біля хати ниткою снують вулицю, по якій з вечорниць дівчата додому повертаються; ставлять опудала (середину гарбуза вичищають, „очі" й „рот" прорізують і в гарбуз свічку засвічену вставляють). Знімають ворота, залишаючи неподалік, щоб батьки швидко вранці знайшли, адже дівчата пізно повертаються додому і пізно прокидаються. Навіть шибки у вікнах малювали або папером вікна затуляли, - і це було найсмішніше. В хаті темно, всі сплять, бо думають, що ще

Всіх іменинників з днем ангела.
  Share with Facebook
Старий 19.12.2011, 11:09   #135 (посилання)
wwa
рандоннер
 
Аватар для wwa
 
Зараз: поза форумом
Звідки: оттттуда :)

Снаряга: Elan Magfire 14-168см; Salomon Shogun-191см; Armada AKJJ-195см; Salomon Quest 14; GT Karakoram 2.0


Пусть Николай Святой убережет
Тебя от разных жизненных проблем,
Пускай печали, беды отведет,
Пусть жизнь не омрачается ничем.

Пусть Николай Святой тебе сполна
Подарит счастье, радость, красоту,
Посеет новой жизни семена,
Надежду, ласку, свет и доброту!


Поздравляю всех с праздником – днем Святого Николая Чудотворца! Желаю чтобы каждый из вас получил в этот день приятную весточку от Святого Николая и обязательно подарочек под подушку. Пусть нам всем будет присуща доброта и отзывчивость этого Святого! Творите чудеса для других и чудо обязательно случиться с Вами!
  Share with Facebook
Старий 22.12.2011, 09:45   #136 (посилання)
Володар Грабовця
 
Аватар для Bob_Kneissl
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Львів

Снаряга: Atomic GS 10 166см 08р, Atomic Neox 310, Tecnica Diablo Flame HF, Elan RC 195см, Marker M4-15
«Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня»

У четвер, 22 грудня, греко-католики та православні відзначають празник Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною. Це одне з найбільших Богородичних свят у році. На Анни припадає зимове сонцестояння, після чого воно «повертає на літо, а зима на мороз». Відтак казали: «Прийшли Ганки – сідай в санки!».

Святе Євангеліє мало говорить про життя Пречистої Діви Марії, тож більшість Богородичних празників базується радше на християнській традиції та на оповіданнях апокрифічних книг перших віків.

Назва свята Зачаття святої Анни говорить нам про подію, яка відбулася, а назва – Непорочне Зачаття – вказує на суть цього свята, основне його значення і висловлює високу честь, гідність та святість Марії. Назва Непорочне Зачаття прийшла тому, що у латинській церкві почали з’являтися сумніви про те, чи Марія була збережена від первородного гріха, чи ні. Церква сказала «так»!

У пізніші похристиянські часи день Зачаття святої Анни не був багатий на обряди. Хіба що вагітні жінки не бралися за хатню роботу, а на Закарпатті дівчата й молодиці, в яких часто боліла голова, не пряли. Цього дня молодь збиралася на сходки, щоб узгодити, як будуть святкуватися Різдвяні свята.

З Ганниного дня починали готуватися до свят і жінки: мастили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Коли на Ганни йде дощ, вся весна буде дощовою, тихий і безвітряний день віщує врожай садовини. Якщо сонце буде ясним і променистим, Новий рік буде морозяним, якщо ховатиметься за хмарами, а дерева вкриються інеєм – під Новий рік буде хмарно, з відлигою. Якщо в цей день вовки виють над слободою, то на падіж худоби. У народі також кажуть: «Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня"

Всіх іменинниць з св"ятом.
  Share with Facebook
Старий 22.12.2011, 14:27   #137 (посилання)
Всегда на форуме
 
Аватар для Wilson Payne
 
Зараз: поза форумом
Звідки: .

Снаряга: .
Сьогодні - найдовша ніч і початок святкування Різдвяних свят

Зимове сонцестояння, при найбільшому південному схиленні Сонця, настає сьогодні, 22 грудня о 7:30 за Київським часом, й уважається початком астрономічної зими - Сонце вступає в знак Козерога.
Сьогодні - найдовша ніч року. Тривалість світлового дня - 8 годин.
У момент зимового сонцестояння Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільше віддаляється від небесного екватору (проекції земного екватору на небесну сферу) і досягає найбільшого південного схилення - займає найнижче положення відносно видимого горизонту.
У такому положенні сонячний диск затримається впродовж трьох днів (звідки й походить власне назва “сонцестояння”) - і вже, починаючи з неділі, почне поступово підніматися над горизонтом, - його “небесний шлях” збільшуватиметься, а світовий день почне прибувати.
Цей період вважається початком астрономічної зими і зміною зодіакального сузір'я - Сонце вступає до знаку Козерога і повертає на весну.
Здавна саме це триденне “завмирання” Сонця і наступне його “народження” святкувалося як Свято народження Сонця - або Різдво. Наші пращури святкували Різдво Коляди - язичницького сонячного божества (звідки і походить назва традиційних святкувань - колядок). Інші народи, які дотримувалися язичницького віросповідання мали свої відповідні божества.
«Сонце – на літо, зима – на морози» - кажуть в народі. Календарно-обрядові звичаї наші пращури строго узгоджували з астрономічним станом Космосу.

«Радуйся, ой радуйся, земле, Ясен Світ народився». Пам’ятаєте? – Це до сих пір одна з найпопулярніших колядок в Україні. Народжується Молоде Сонце, коли закінчується зимове сонцестояння і день починає приростати. Це Коляда. Час співати колядки – величальні пісні українських хліборобів, пов'язані з давнім арійським культом Сонця. Предки українців відзначали три фази Сонця - весняне рівнодення, літнє і зимове сонцестояння.

В давніх арійських текстах Ріґведи описано, що Бог Індра в цей день покотив колесо Сур’ї, а наші давні Пращури – арійські племена, що залишилися на рідній землі – вважали, що це Сварог запалив і пустив у хід Сонячне колесо. Це народився Божич — Син Бога Неба – новий круг Сварога-Зодіака.
Сонячне колесо, символ зимового сонцевороту, до сих пір присутній на різдвяних святах у Карпатах: колесо вкривають горючим матеріалом, підпалюють і пускають з гори.
Календарно-обрядові звичаї в давні часи строго узгоджувалися з астрономічним станом Космосу, завдяки чому в праукраїнців виробились космогонічні міфи про Сотворення світу, великодні, купальські, обжинкові релігійні тексти, що дійшли до нас у фольклорних записах.

Різдво Божича-Коляди – це народження молодого Сонця, яке щодня поборює темряву своїми ніжними промінчиками, що навесні оживляють Землю і всю природу. Закінчується Корочун - найтемніша частина року. Разом із житнім снопом, Дідухом, входять до нашої оселі Духи нашого Роду. На столі дванадцять страв – за числом місяців року. Першу ложку куті старійшина Роду підкидає до стелі і промовляє: "Дідів кутею пом'яніте і чаркою не обменіте".
Це свято виникло ще у трипільців - в V тис. до н.д. - в часи існування Сонцеподібної Аратти. Наші пращури готували Святвечір - кутю (пшеницю з маком) та 12 страв. У цю святу ніч душі предків, вселені в дідухові, злітаються до своїх родів.
Пізніше всі слов’яни, на які поширився світогляд і звичаї наших давніх предків, розуміли Коляду як втілення природного циклу, що повторюється з року в рік. Коляду зображали у вигляді снопа (подібно до нашого Дідуха) або солом’яної ляльки, що приносили в цей день до хати. Молоді люди перевдягались і ходили по дворах співати колядки, бажаючи добробуту господарям. Іноді отримані від господарей подарунки – печиво, коровай тощо – називалися Колядой.

Зараз в Україні Коляда асоціюється перш за все з колядками, які співають на свято Різдва Христового. Але небагато хто знає, що спочатку ці колядки співалися Коляді на його Різдво.
Православні та греко-католики святкують Різдво 7 січня. Вони користуються Юліанським календарем, або старим стилем. Римо-католики відзначають це свято за сучасним Григоріанським календарем, тобто на два тижні раніше.
Початок Різдва за Григоріанським календарем співпадає з астрономічним явищем - збільшенням світлового дня після зимового сонцестояння, яке і відбувається в ніч з 24 на 25 грудня.

Попри загальноприйняте твердження, у Біблії немає точної дати народження Ісуса, як і нема згадування про Різдво. Офіційним церковним святом Різдво Христове стало у IV столітті, і Римський папа Юлій I “за випадковим збігом” приурочив його до 25 грудня - дня язичницького свята, що мало назву Сатурналії (свято на честь Сатурна - бога землеробства та родючості).

До речі, прадавня традиція святково прикрашати різдвяне дерево (традиційно - для Європи - це хвойні дерева, а східні слов'яни прикрашали сніп-дідух) критикується Біблією як “поганська” (язичницька) і раніше була заборонена в християнському світі:

“Так говорить Господь: Не навчайтесь доріг цих народів, і небесних ознак не лякайтесь, бо тільки погани лякаються їх!
Бо устави народів марнота вони, божок бо це дерево, з лісу вирубане, і це діло рук майстра сокирою!
Сріблом та злотом його прикрашають, цвяхами та молотками прикріплюють їх, і він не захитаїться.
Вони, як опудало на огірковім городі, й безмовні, і конче їх носять, бо не ходять вони. Не бійтеся їх, бо не вчинять лихого, і також учинити добро це не в їхній силі!” (Єрем 10:2-5)

В Європі перші справжні різдвяні ялинки з'явилися у Страсбурзі лише у XVII столітті...
Сьогодні - найдовша ніч і початок святкування Різдвяних свят
  Share with Facebook
Старий 25.12.2011, 01:27   #138 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Jennifer
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Киев

Снаряга: Head Pure Joy
Рождество

Поздравляю с Рождеством!

25 декабря Рождество Христово празднуют не только католики, но и православные большинства стран мира, лютеране и другие протестантские конфессии.

Рождество является великим праздником, установленным в воспоминание рождения Иисуса Христа в Вифлееме. Рождество Христово — один из важнейших христианских праздников и государственный праздник в более чем 100 странах мира.



Желаю вам веселых праздников в кругу семьи и друзей!
  Share with Facebook
  Головна  Новi  Вгору 




Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)
 

Ваші права у розділі

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній коментар
Горные лыжи Elan Sheridan Выбор горных лыж 1355 15.01.2024 12:02
Events: Славське Rock 2011 Sheridan Events: made in Ukraine 12 31.07.2011 10:44
Events: Gorgany Race 2011 Sheridan Events: made in Ukraine 0 19.05.2011 16:24
Events: Pringles Xtreme Freeride Cup 2011 Sheridan Events: made in Ukraine 118 28.04.2011 10:32
Наші зустрічі: Гульмарг Фрирайд Тур 2011 Кирычъ Наши Встречи 14 19.01.2011 22:17

При цитуванні гірськолижного форуму на інших ресурсах, активне посилання на extreme.com.ua обов'язкове.
New UsersNew PostsVisitsPageviewsSearch EnginesDirect TrafficReferring Sites
Today3102511029 (88%)3 (9%)1 (3%)
Yesterday02615681791 (58%)63 (40%)2 (1%)
Month125184324250232698 (62%)1470 (34%)191 (4%)