На вихідних були на Закарпатті, апробовували нову дорогу від Пилипця-Подобовця до Хуста. Дорога у прекрасному стані, маю надію, що до зими там нічого не зміниться. Загалом осіннє Закарпаття – це щось, навіть не до порівняння із весняним, літнім та зимовим, таке різноманіття барв! Долати дорожні серпантини одне задоволення, є чим помилувати око.
У смт. Міжгір’я розташований трьохмісний крісельний витяг, що відноситься до гірськолижного комплексу «Альянс». Знаходиться він вже на в’їзді у Міжгір’я якщо їхати зі сторони Хуста (відповідно, якщо їхати трасою з Воловця на Хуст, то комплекс знаходиться на виїзді із Міжгір’я, на відстані 4 км від центру цього смт).
Витяг тягнеться на г. Маковиця, висота якої складає 753 м. Довжина ККД – 950 м, перепад висот складає 303 м. Точної дати відкриття даного туркомлексу нам встановити не вдалось, однак місцеві нас запевнили, що витяг працює вже близько п’яти років.
Анонсовано три траси (на карті ці траси позначені трохи іншими кольорами, я ж подаю згідно загальноприйнятої класифікації):
- синя (довжиною 2 300 м);
- червона (2 000 м);
- чорна (1 500 м).
Влітку траси використовуються під даунхіл та пішохідні стежки. Біля витягу круглий рік працює кафе «Колиба».
Біля цього ж кафе – гараж для ратрака.
На території комплексу є база, медпункт, пункт прокату спорядження. Територія для паркування біля дороги дуже маленька, важко уявити, куди паркуються машини, коли до цього комплексу приїжджає багато машин. На вихідні витяг працює із екскурсійно-пізнавальною метою, для підйому-спуску туристів та екскурсантів, благо попит на такі екскурсії є і туристичні буси частенько зупиняються у цьому місці. Вартість підйому – 20 грн. Як було нами помічено, кріселка на вихідні працює у сповільненому режимі. Місце для витягу дійсно не вельми підходяще, однак, мабуть, це компенсується краєвидами, які з нього відриваються.