І знову проблеми з правилами паралельних слаломів, а точніше з правилом «обрізання» великого програшу до 50 мс.
Якщо чесно, воно мені не подобалося з самого початку, як потенційно несправедливе, але якщо раніше його несправедливість не виявлялася, то сьогодні, та ще й на чемпіонаті світу, це правило (я в цьому абсолютно впевнений) спотворило весь перебіг змагань.
Ні, Марта Бассіно та Метью Фавр – абсолютно достойні переможці. Але я зовсім не впевнений, що саме вони були б переможцями сьогодні без цього «кривого» правила. І якщо у фіналі Зубчич помилився на червоній трасі і Фавр вчистую виграв фінал, то щодо жінок, я майже впевнений, що якби у Марти і Катарини порядок старту по червоній та синій трасах був навпаки, то і чемпіонкою була б Катарина Лінсбергер.
І так було б майже у всіх пар на всіх етапах. Тобто, результати могли бути ну абсолютно іншими.
В чому проблема?
Поясню чисто математично.
Передумова: червона (наприклад) траса об’єктивно проходиться одним і тим же спортсменом на 70 мс (тобто суттєво більше, ніж 50 мс) швидше, ніж синя. Ну, звичайно, у одного спортсмена С1 може бути 65 мс, а у другого спортсмена С2 – 75 мс.
Що маємо в результаті?
Заїзд 1
С1: червона траса – 30.00 сек
С2: синя траса – 30.85 сек (програш 85 мс, але він обрізається до 50 мс)
Заїзд 2
С2: червона траса – 30.10 сек + 0.50 сек штрафу = 30.60 сек < 30.65 ==> Переможцем оголошують спортсмена С2!!!
С1: синя траса – 30.65 сек
Спортсмен С1 виграв у спортсмена С2 вчистую (!!!), і окремо по червоній трасі (30.00 проти 30.10), і по синій (30.65 проти 30.85).
Але переможцем оголошують спортсмена С2!!! ФАНТАСТИКА!
Навіщо вводили правило 50 мс?
Думаю, щоб зробити змагання для глядачів цікавішими, бо при великій різниці на першому заїзді другий заїзд вже буде малоцікавим.
Але коли його вводили, то, мабуть, і не гадки не мали, що траси можна підготувати настільки паршиво, що «нормальна» різниця в часі їх проходження буде набагато більше 50 мс. А от в Кортіні таки «зуміли» зробити таку дику різницю в трасах і, в результаті, правило 50 мс проявило себе у всій своїй несправедливості.
Після сьогоднішніх змагань шкідливість правила 50 мс стала настільки очевидною, що я не знаю, чим буде думати FIS, якщо його не відмінить з наступного сезону.
P.S. Доки це писав, FIS переглянула підсумки фіналу у жінок, і обом фіналісткам, і Марті Бассіно, і Катарині Лінсбергер прирівняли і час, і фотофініш, і обом вручили золоті медалі.
Але це абсолютно не відміняє того, що я написав. Думаю, що австрійці вміють рахувати не гірше мене і пригрозили організаторам добрячим скандальчиком.