В Австрію я, таки збирався. Ще торік, повернувшись з першої подорожі до Ціллерталя, дав собі установку на добро. Шикарне та кондове австрійське добро!
Ця подорож обіцяла бути кращою, бо обіцяли лижників в компанію… Та й дружині хотілося зробити приємне…
Стартували з Мукачево бусом. Майже п’ять годин, сцуко, на митниці…
Ночували в Будапешті. Гуляли нічним містом... Що вам сказати… Море вражень! Найбільше вразила кількість таких, як ми туристів та кількість закладів щось на кшталт «Pussy paradise»!
Одна матрона вилетіла на нас і заволала на чістаруском: «Захадитє к нам! Здєлайте женщинам пріятно! Сєгодня вєдь 8 марта!!!» Не знаю, на що вона розраховувала… Тіпа я скажу дружині: «Люба почекай! Попий кави. Я не на довго!»?! Єдине, про що подумав я – це, як сказав поет: «Ещё на шлюх я доллары не тратил…!»
З ранку посунули на Зьольден… По дорозі, перед Віднем, зазирнули в величезний стоковий центр. Без покупок не вийшов ніхто!
Під вечір прибули на місце. Тіроль зустрів нас мрякою… Настрій трохи погіршився… На рано погода не змінилась та й вибору особливо не було, тому поїхали відкривати оцей самий Зьольден! Купили скіпаси. 5 з 7-ми днів десь коло 270 евро. Вже зараз можу сказати, що з огляду на погоду це була помилка. Тре було купляти на 3 дні, а далі вже дивитись по погоді. Воно б (з розрахунку на один день) вийшло трохи дорожче, але взагалі, якщо взяти до уваги, що два дні через погоду ми тільки удавали, що катаємось на лижах/бордах, то вийшло б дешевше!
Піднялись на гору. Настрій став ще гіршим… Мабуть, всі знаєте такий стан хмар/снігу, коли грані між ними не помітно?! Величезний простір, орієнтирів нема… Де верх? Де низ? Поки не впадеш – не зрозумієш! Страшно таке писати, але, навіть Oakley Prizm не допомагала…
Нарешті якось пристосувались, розібрались з орієнтирами та й почали катати. Виявилось, що слухи про обіцяних лижників трохи перебільшені… Лишились, як і торік, бордери. Молоді, здорові, як лосі, просунуті бордери. Згадав, як торік я пробував з ними катати…
настрій погіршився вже втретє за один день. З таким настроєм повернувся до хати, мекнув з горя йогурту та й заснув… А сніг все йшов…
На ранок сталося диво! Легкий морозеці і в небі ані хмаринки! Вирішили негайно, щоб встигнути до відкриття витягів, висуватись! Що вам сказати… Я бачив рай!
Хай мене пробачить Великий Сніговий Боженька з усіма фрірайдерами світу, але цей день я свідомо присвятив дружині. Ми чинно і повільно катали всіма трасами курорту, фотографувались, їли та пили… Ми просто насолоджувались життям. Спокійним і безтурботним.
Іноді, коли вже дуже кортіло, я спускався невеличкими ділянками навпростець та чекав, перекурюючи. Звісно, мої бордери зірвали куш в той день! Але я їм особливо не заздрив, бо і у мене день вийшов одним з найкращих в житті. Тільки в другому форматі. Як не прикро, але цей день таки підійшов до вечора. Небо знову затягнуло, пішов сніг, але надія на краще вже жила!
Сонце так і не з’явилось… Всі наступні дні. Видимість була кращою, настільки, що я трохи зміг покатати з бордерами в тих місцях, куди сам би нізащо не поліз! Величезна їм подяка, що чекали та не тікали від мене!
Серед тижня зробили собі екскурсію в Німеччину по старим і не дуже старим замкам… Нойшвай… шваль… шван… штайн… Бліна! Язика вломити можна. Але було дуже цікаво.
Надалі погода не змінилась, а в передостанній день повалив такий сніг, що з ночі до обіду останнього дня постійно гупали лавинні гармати та на інформаційних бордах висіло попередження про можливість сходу лавин на траси. Ми, звісно, катали. Як могли. Не пропадати ж скіпасу…
Підсумовуючи скажу так. Два дні вирішили всю подорож! Найкращу для мене на сьогодні закордонну гірськолижну подорож!
Треба було б більше написати про сам курорт, але я не знаю, що саме… Все як і повинно бути в Австрії. Порівнювати можу тільки з Ціллерталем. Зьольден менше. Набагато. Всього три відносно невеликі зони катання, поєднані між собою витягами. Як для фрірайду, то найбільше сподобалась зона Gaislachkogl.
От нібито і все. Дуже важко, або, навіть неможливо передати найголовніше, що я привіз з цієї подорожі. Це емоції! І, звісно, досвід!