Вітаю друзі. Хочу розповісти Вам про дуже цікавий артефакт.
Ідучи по лісі, я натикаюсь на ЦЕ...
Колись їх називали щітками, вони скріплювались між собою за допомогою викрутки, і виходив зелений килимок - штучна трасса. На ній катались на лижах. Мені особисто пощастило кататись по такому "чуду" аж два сезони - 1987-1988 рр. Причому, сезон був з вересня по сніг, а потім, після сходу снігу, і аж до літа. Це була справжня фантастика в ті роки, я навіть приймав активну участь у складанні такої траси, два тижні ходили до лісу з викрутками. Люди дивились на нас як на відморожених, коли всі ішли в ліс за грибами, а ми з лижами на плечах.
Така траса знаходилась в місті Сколе, в урочищі Житня, розміри, приблильно 250х25. Давно то було, не можу згадувати без сліз.
Принцип катання по штучній трасі:
1. трассу необхідно поливати водою, для цього вздовж траси була прокопана траншея, закопані шланги і за допомогою насосу, воду подавали наверх із маленького озерця.
2. Брали величезний шматок поролону і поливали його машинним маслом.
3. Ставали лижами на поролон і змащували скользяк лиж.
4. Поїхали.
5. Одежа повинна була бути дуже і дуже старою, щоб не шкода було її порвати і випацькати в машинному маслі. Після сезону каталки такі лахи зразу викидались - ремонтувати і прати не було ніякого змісту.
6. А от падати на такій трасі було дуже і дуже не приємно. Був великий ризик не тільки порвати одяг, але і здерти шкіру із кісток - жесть.
7. Падіння відбувалось, коли носком лижі випадково зацепиш погано встановлену щітку, і вирвеш шматок покриття, або впадеш по необережності. Але це було досить терпимо. Каталка була і вона була реальною. От правда в кінці катального дня був подібний на чорта - увесь у машинному маслі і подертий.
Зато настрій був суперовий.
А потім СССР розвалився і трассу розібрали, коли косили траву, і для ковриків для чищення взуття. Тепер на місці траси залишилась руїна.
Ось така історія. Я впевнений, що на форумі є люди які можливо і бачили і катались по такому хай-тек чуді СССР.
Дякую за увагу.
А так виглядає штучна траса в Банско.
Прикладаю фотки щіток, урочища Житня і озерця з якого колись поливали штучну трасу.