![]() |
Цитата:
Добавлено через 6 минут Цитата:
20-30км в день звичайно "швидкість бажана"... тобто з легким рюкзаком по не складних маршрутах. По Чорногорі нормально в день по 15-20км топтати, по нижчих горах більше. Ми по Свидовцю за день пройшли в районі 30км (з важкими рюкзаками), правда йшли зранку до 10 вечора хоч і не бігуни... |
Бачу тема полегшення снаряги в нас ще й досі не дуже розвинена. На відміну від США, де це вже стало своєрідним стандартом. У них з'явився термін ultra lite - отам вже дійсно йдуть втрати на комфорті заради маси.
Всі хто кажуть що їм без різниці в горах 5кг - лукавлять :) Я би хотів подивитись на очі людини якій на середині складного сходження пропонують просто так нести вверх 5-кілограмовий камінь:) Хтось як аргумент приводить твердження, що, мовляв, йому і так не важко йти. Це добре, але зменшивши масу вантажу Ви зможете в день проходити більше кілометрів - більше нового побачите. Або витрачати цей час на щось приємне, скажімо, фотографування. А ті ж фотографи компенсують масу свого фотообладнання. Навіщо купувати рюкзак на 3кг, якщо можна купити на 1.8кг? Навіщо купувати намет вагою 5кг, якщо можна купити 3кг? Навіщо нести спальник на 1.5кг, якщо можна нести 700грамовий? Ну і т.д. Єдина завада - гроші. Легші речі як правило (не завжди) є дорожчими. |
Цитата:
Я уже где то писал о мега класснй палатке, весом 5 кг, она себе спокойно стояла, где подобные Hannah просто гнет. Это крепость. А вот летом да, такая палатка незачем можно и на легкость идти. Дело в деньгах, но не только в том, что легкие стоят дорже, а в том, что все пытаются купить универсальные палатки. Со спальниками примерно то же самое. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Дуже цікава тема. Про зменшення ваги речей замислююсь постійно, а от про зменшення ваги спорядження щось не думав.Також всьо УНІВЄРСАЛЬНОє... а даремно. З легким рюкзаком куди приємніше ходити.
В кожний похід беру менше речей ніж в попередній--- і все одно залишаються невикористанні речі:) |
Идите работать инструктором:agree: это самое лучшее средство для похудания:good:. В начале сезона весил 94кг, сейчас 78:agree:
|
Цитата:
|
Цитата:
А шоколадка к чаю? А на чём готовить (хотя бы кофе варить)?:shock: А баночку пива, в конце концов, с орешками, которую открыть в конце подъёма - просто улёт!:dance4: А вечерком посидеть:beer:... :wink: |
Цитата:
Ранішній раціон треба підібрати таким чином, щоб він швидко і легко засвоювався, так як часто основні навантаження відбуваються в першій половині дня. Ідеальний варіант - каша. Обід. Якщо є час, то можна зварити суп на сушених овочах, з додаванням ковбаси (ідеально - сиров'ялена). Якщо нема то обмежитись сухим пайком. Хліб з паштетом. Бажано брати якісний паштет, а не трешовий невідомого походження з запахом печінки. Класно зарекомендувала себе печінка тріски. Можна затоптати рибну консерву. Не скупіться купити якусь смачну рибку, вона не сильно дорожча від класичної сардини. І не купуйте кільку в томаті :) Можна засмажити сало з цибулею і сушеними овочами. Дуже класно це робити на примусі на вершині, сховавшись від вітру за каменюками :) На вечерю також ідеально підходить каша. Калорійна, жирна, з м'ясом. На відміну від сніданку, можна без проблем їсти продукти які довше засвоюються. Солодкий чай + печиво до чаю. Дуже добре з собою мати енергетичну суміш. Справа в тому що жири і вуглеводи у звичайній їжі засвоюються довго 2-4 години. А прості вуглеводи, які знаходяться, наприклад, в цукрі дають миттєвий приріст енергії вже за 15 хвилин. Тому готуємо енергетичну суміш: горіхи, шоколад, ізюм, курага. Можна їсти також лимони в цукрі. Курага дуже важлива для нормальної роботи серця, тому у кого є мінімальні проблеми з серцем - їсти обов'язково. Сушені овочі можна приготувати навіть не маючи сушилки. Морква, цибуля, капуста, буряк ріжуться маленькими кусками (1-2см), рівномірно тонким шаром розстилають на чистій рівній поверхні і ставлять в тепле та СУХЕ місце, бажано на сонце. За декілька днів овочі готові. Любителям випити алкоголю рекомендую брати з собою якісний спирт. Розводимо його по правильній технології та вживаємо увечері в помірних дозах :) Добавлено через 15 минут Цитата:
Вага намету ще далеко не показник його стійкості. Часто виробник просто використовує звичайні матеріали та конструкцію, і не ставить собі на меті зменшити вагу. Моя думка щодо намету - треба мати дві штуки. Зимовий + для екстремальних умов, та звичайний легенький. Крім того, ми не розглядаємо тут, як мені здається, важкі зимові походи, важкі категорійні, технічний альпінізм, високогірні походи 4000+, т.д.? Так як, по-перше, більшість людей у цьому участі не приймають, а по-друге, якщо приймають то вже цю тему, яку ми обговорюємо, для себе пройшли. |
Цитата:
Доречі, нічого не маю проти такого. Інколи ходим матрасити - доходим в перший день в красиве місце (де є чорниця, малина і т д, можливо і гриби...) і сидимо там дні 1-3, і назад. Там можна вже все брати що хочеш, головне розрахувати щоб назад не нести їжу чи викидати.... |
Цитата:
Цитата:
И что же это получается: если на один и тот же маршрут я беру на 2-3 дня салатик с пивом, а вы - нет, то у меня это - матрас, а у вас - крутой поход?!:mosking: |
Цитата:
Не правильно зрозуміли. Це я до того що в походи не беру зайвих салатіків з пивом а беру їх тільки на матрас :agree: Діло кожного що брати і скільки. Для мене є свої формати походів, для Вас - інші :) |
"А теперь серьёзно"(с)
На самом деле всё очень просто. Есть обязательное общественное снаряжение(в т.ч. продукти) - вес у всех одинаковый. И есть личное. А вот тут каждый считает, что для своего комфорта и удовольствия готов в него включить (читай- "сколько кг") - мы и получим ответ на вопрос "навіщо нам зайві кг":) Пример. Кроме всего прочего, я два дня пёр на перевал Хамбал в Крыму две бутылки (в стекле!) пива, потому как в пластике его не выпускают. Все были в отпаде, любимая - на седьмом небе от счастья (и мне перепало:oops:). И скажите после этого, что "це були зайві кг":wink: А главное, был создан прецендент, после которого народ понял, что в поход можно брать не только водку и спирт, но и другие любимые напитки:) |
Salseros,
Все правильно:) Просто тут мова йде про снарягу а хавчик рахувався щоб визначити приблизну масу рюкзака. А якщо ще конкретніше то нарешті приїхав мій Deuter ACT Zero 60+10. Моя вага каже 1,5кг (дойтер намахав на 100грам, хехе). Попередній Deuter Aircontact продав, він важив 3кг. От і "похудав" снарягою на 1,5кг на рівному місці :) Переважив деякі речі:) Набір посуду. Кружка металева + миска металева з ручкою + ложка = 300гр. 2 пари шкарпеток + нижня білизна = 200гр. Легкий тонкий фліс полартек = 300гр. Штани полартек = 260гр. Штурмові штани мембранні = 460гр. Штурмова куртка мембранна = 660гр. Запасна синтетична футболка = 200гр. Флісова шапка = 50гр. Флісові рукавиці windblock = 60гр. Фліс полартек товстий (200 чи 300 не пам'ятаю) 480гр. Фонарик налобний з батарейками = 140гр. Тобто максимальна маса одягу 2,7кг, але це вже на всі випадки життя, шапка, рукавиці, 2 фліса, запасні штурмові штани і футбока, теплі штани. На практиці маса одягу буде думаю не більше 2кг. Виходить 9-10кг без палатки з усім необхідним, їжею і 1,5л водою. Додамо ще уявний 1кг на палатку і отримуємо фінальну цифру = 10-11кг. :good: Планую того літа походити з такою вагою і поділитись враженнями :) |
Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 01:05. |