Гірськолижний форум

Гірськолижний форум (https://extreme.com.ua/forum/forum.php)
-   Снаряжение и трёп (https://extreme.com.ua/forum/125-snaryazhenie-i-tryop/)
-   -   Худаєм снарягою або навіщо нам зайві кг? (https://extreme.com.ua/forum/snaryazhenie-i-tryop/6463-hudayem-snaryagoyu-abo-navisho-nam-zaivi-kg.html)

bramms 10.03.2010 01:45

Цитата:

Коментар від Salseros (Коментар 61209)
"8) Продукти: на 1 особу хватить взяти 1000-1500г продуктів, доведено"

Жесть!:crazy: (как для задекларированного похода "без фанатизма")
Меню в студию!!!

Это ж на сколько дней? Ну, чтоб себя не обманывать насчёт веса:wink:

500-1000гр гречки, 1-2 мівіни, 300гр тушонки, хліб, пакетик чаю, цукру. Можна ще цибулину ібо інше, наприклад баночку сардін... Цього реально хватить на 2-3 дні, в чому жесть?

Добавлено через 6 минут

Цитата:

Коментар від Celentano (Коментар 61231)
Чесно кажучи)
то велика наука)
мінімазація ваги в поході)
1000г продуктів беруть на Горгани рейс-коли за 36 годин без сну пробігають)а не проходять 100 км по горах)

і то що вказано 20 - 30 км в день)
то треба бігти) а не йти) тим більше якщо по хай вею-чи по карпатському бурелому)навіть літом)а якщо ще альпійка в придачу) То повна ...ОПа...
або навіть по хребту)

Про їжу вже написав. На горганах-рейс їжу суху не беруть, бо нема часу приготувати. Гречка наприклад розбухає серйозно в казані. і 1 пакет гречки з тушонкою хватає щоб нагодувати 4 людей точно, можливо і більше.
20-30км в день звичайно "швидкість бажана"... тобто з легким рюкзаком по не складних маршрутах.
По Чорногорі нормально в день по 15-20км топтати, по нижчих горах більше. Ми по Свидовцю за день пройшли в районі 30км (з важкими рюкзаками), правда йшли зранку до 10 вечора хоч і не бігуни...

deviantus 10.03.2010 02:09

Бачу тема полегшення снаряги в нас ще й досі не дуже розвинена. На відміну від США, де це вже стало своєрідним стандартом. У них з'явився термін ultra lite - отам вже дійсно йдуть втрати на комфорті заради маси.

Всі хто кажуть що їм без різниці в горах 5кг - лукавлять :) Я би хотів подивитись на очі людини якій на середині складного сходження пропонують просто так нести вверх 5-кілограмовий камінь:)

Хтось як аргумент приводить твердження, що, мовляв, йому і так не важко йти. Це добре, але зменшивши масу вантажу Ви зможете в день проходити більше кілометрів - більше нового побачите. Або витрачати цей час на щось приємне, скажімо, фотографування. А ті ж фотографи компенсують масу свого фотообладнання.

Навіщо купувати рюкзак на 3кг, якщо можна купити на 1.8кг? Навіщо купувати намет вагою 5кг, якщо можна купити 3кг? Навіщо нести спальник на 1.5кг, якщо можна нести 700грамовий? Ну і т.д.

Єдина завада - гроші. Легші речі як правило (не завжди) є дорожчими.

Rio 10.03.2010 08:41

Цитата:

Навіщо купувати рюкзак на 3кг, якщо можна купити на 1.8кг? Навіщо купувати намет вагою 5кг, якщо можна купити 3кг? Навіщо нести спальник на 1.5кг, якщо можна нести 700грамовий? Ну і т.д.
Тут еще и от времени года зависит.
Я уже где то писал о мега класснй палатке, весом 5 кг, она себе спокойно стояла, где подобные Hannah просто гнет. Это крепость. А вот летом да, такая палатка незачем можно и на легкость идти. Дело в деньгах, но не только в том, что легкие стоят дорже, а в том, что все пытаются купить универсальные палатки.
Со спальниками примерно то же самое.

bramms 10.03.2010 10:16

Цитата:

а в том, что все пытаются купить универсальные палатки
Інколи купують універсальні палатки без потреби. Якщо хтось ходить в гори в походи літом, це не означає що він піде взимку :-) Серед моїх знайомих дууууже мало тих хто взимку ходить, а палатки мають "універсальні" :)

Rio 10.03.2010 11:08

Цитата:

Коментар від bramms (Коментар 64741)
Інколи купують універсальні палатки без потреби. Якщо хтось ходить в гори в походи літом, це не означає що він піде взимку :-) Серед моїх знайомих дууууже мало тих хто взимку ходить, а палатки мають "універсальні" :)

Тут может некоторые собираются уже давно сходить зимой, но все как то лень(как я :) ). Да и не люблю я холод :) , мне в Ноябре/Мае в Крыму сложновато встать(от холода на улице очень лень вылазить из спальника :) ).

pirat 11.03.2010 10:58

Дуже цікава тема. Про зменшення ваги речей замислююсь постійно, а от про зменшення ваги спорядження щось не думав.Також всьо УНІВЄРСАЛЬНОє... а даремно. З легким рюкзаком куди приємніше ходити.
В кожний похід беру менше речей ніж в попередній--- і все одно залишаються невикористанні речі:)

Инструктор 11.03.2010 11:55

Идите работать инструктором:agree: это самое лучшее средство для похудания:good:. В начале сезона весил 94кг, сейчас 78:agree:

pirat 11.03.2010 14:05

Цитата:

Коментар від Вуйко (Коментар 64954)
Идите работать инструктором:agree: это самое лучшее средство для похудания:good:. В начале сезона весил 94кг, сейчас 78:agree:

Худаєм снарягою або навіщо нам зайві кг?--- худаэ снаряга)) якби була потреба похудати - то навпаки б важкы речы пыдбирали)

Salseros 11.03.2010 14:32

Цитата:

Коментар від bramms (Коментар 64711)
500-1000гр гречки, 1-2 мівіни, 300гр тушонки, хліб, пакетик чаю, цукру. Можна ще цибулину ібо інше, наприклад баночку сардін... Цього реально хватить на 2-3 дні, в чому жесть?
...

А огурчики, помидорчики где?:(
А шоколадка к чаю? А на чём готовить (хотя бы кофе варить)?:shock:
А баночку пива, в конце концов, с орешками, которую открыть в конце подъёма - просто улёт!:dance4:
А вечерком посидеть:beer:...
:wink:

deviantus 11.03.2010 16:45

Цитата:

Коментар від Salseros (Коментар 64991)
А баночку пива, в конце концов, с орешками, которую открыть в конце подъёма - просто улёт!:dance4:

Ви жартуєте? :) Огурчики-помидорчики складаються майже повністю з води, вони малокалорійні і в походах це пуста трата ваги. Вітаміни беруть в дуже довгі походи. В звичайний похід треба брати їжу з максимальним вмістом вуглеводів і жирів, бо це базові постачальники енергії.

Ранішній раціон треба підібрати таким чином, щоб він швидко і легко засвоювався, так як часто основні навантаження відбуваються в першій половині дня. Ідеальний варіант - каша.

Обід. Якщо є час, то можна зварити суп на сушених овочах, з додаванням ковбаси (ідеально - сиров'ялена). Якщо нема то обмежитись сухим пайком. Хліб з паштетом. Бажано брати якісний паштет, а не трешовий невідомого походження з запахом печінки. Класно зарекомендувала себе печінка тріски. Можна затоптати рибну консерву. Не скупіться купити якусь смачну рибку, вона не сильно дорожча від класичної сардини. І не купуйте кільку в томаті :) Можна засмажити сало з цибулею і сушеними овочами. Дуже класно це робити на примусі на вершині, сховавшись від вітру за каменюками :)

На вечерю також ідеально підходить каша. Калорійна, жирна, з м'ясом. На відміну від сніданку, можна без проблем їсти продукти які довше засвоюються. Солодкий чай + печиво до чаю.

Дуже добре з собою мати енергетичну суміш. Справа в тому що жири і вуглеводи у звичайній їжі засвоюються довго 2-4 години. А прості вуглеводи, які знаходяться, наприклад, в цукрі дають миттєвий приріст енергії вже за 15 хвилин. Тому готуємо енергетичну суміш: горіхи, шоколад, ізюм, курага. Можна їсти також лимони в цукрі. Курага дуже важлива для нормальної роботи серця, тому у кого є мінімальні проблеми з серцем - їсти обов'язково.

Сушені овочі можна приготувати навіть не маючи сушилки. Морква, цибуля, капуста, буряк ріжуться маленькими кусками (1-2см), рівномірно тонким шаром розстилають на чистій рівній поверхні і ставлять в тепле та СУХЕ місце, бажано на сонце. За декілька днів овочі готові.

Любителям випити алкоголю рекомендую брати з собою якісний спирт. Розводимо його по правильній технології та вживаємо увечері в помірних дозах :)

Добавлено через 15 минут

Цитата:

Коментар від Rio (Коментар 64723)
Тут еще и от времени года зависит.
Я уже где то писал о мега класснй палатке, весом 5 кг, она себе спокойно стояла, где подобные Hannah просто гнет. Это крепость. А вот летом да, такая палатка незачем можно и на легкость идти. Дело в деньгах, но не только в том, что легкие стоят дорже, а в том, что все пытаются купить универсальные палатки.
Со спальниками примерно то же самое.

Зі спальниками це як? Купуємо синтетичний спальник на 2.5кг з нижньою межею комфорту -10 і ходимо з ним літом? :)
Вага намету ще далеко не показник його стійкості. Часто виробник просто використовує звичайні матеріали та конструкцію, і не ставить собі на меті зменшити вагу. Моя думка щодо намету - треба мати дві штуки. Зимовий + для екстремальних умов, та звичайний легенький.

Крім того, ми не розглядаємо тут, як мені здається, важкі зимові походи, важкі категорійні, технічний альпінізм, високогірні походи 4000+, т.д.? Так як, по-перше, більшість людей у цьому участі не приймають, а по-друге, якщо приймають то вже цю тему, яку ми обговорюємо, для себе пройшли.

bramms 11.03.2010 17:02

Цитата:

Коментар від Salseros (Коментар 64991)

Иии... ну це вже не похід. Це типічний "матрас". Мені здається це різні речі - похід і матрасна вилазка щоб пива попити, салатіку поїсти :crazy:
Доречі, нічого не маю проти такого. Інколи ходим матрасити - доходим в перший день в красиве місце (де є чорниця, малина і т д, можливо і гриби...) і сидимо там дні 1-3, і назад. Там можна вже все брати що хочеш, головне розрахувати щоб назад не нести їжу чи викидати....

Salseros 11.03.2010 18:16

Цитата:

Коментар від bramms (Коментар 56481)
..Скажу одразу - я не прихильник true легкоходства: спати ногами в рюкзаку накрившись якоюсь клійонкою не збираюсь. Походи для мене в першу чергу відпочинок а не ціль пробігти якнайдалі з 5кг снаряги.
...

Цитата:

Коментар від bramms (Коментар 65024)
Иии... ну це вже не похід. Це типічний "матрас". Мені здається це різні речі - похід і матрасна вилазка щоб пива попити, салатіку поїсти :crazy:
....

Вы всё-таки определитесь, коллега, а то как-то не сходятся этих два утверждения:pardon:

И что же это получается: если на один и тот же маршрут я беру на 2-3 дня салатик с пивом, а вы - нет, то у меня это - матрас, а у вас - крутой поход?!:mosking:

bramms 11.03.2010 18:20

Цитата:

Коментар від Salseros (Коментар 65040)
Вы всё-таки определитесь, коллега, а то как-то не сходятся этих два утверждения:pardon:

И что же это получается: если на один и тот же маршрут я беру на 2-3 дня салатик с пивом, а вы - нет, то у меня это - матрас, а у вас - крутой поход?!:mosking:

Не треба рівняти легкоходство з відмовую від помідора з пивом :)

Не правильно зрозуміли. Це я до того що в походи не беру зайвих салатіків з пивом а беру їх тільки на матрас :agree:
Діло кожного що брати і скільки. Для мене є свої формати походів, для Вас - інші :)

Salseros 11.03.2010 20:45

"А теперь серьёзно"(с)

На самом деле всё очень просто.
Есть обязательное общественное снаряжение(в т.ч. продукти) - вес у всех одинаковый.
И есть личное. А вот тут каждый считает, что для своего комфорта и удовольствия готов в него включить (читай- "сколько кг") - мы и получим ответ на вопрос "навіщо нам зайві кг":)

Пример.
Кроме всего прочего, я два дня пёр на перевал Хамбал в Крыму две бутылки (в стекле!) пива, потому как в пластике его не выпускают.
Все были в отпаде, любимая - на седьмом небе от счастья (и мне перепало:oops:). И скажите после этого, что "це були зайві кг":wink:

А главное, был создан прецендент, после которого народ понял, что в поход можно брать не только водку и спирт, но и другие любимые напитки:)

bramms 11.03.2010 21:41

Salseros,

Все правильно:) Просто тут мова йде про снарягу а хавчик рахувався щоб визначити приблизну масу рюкзака.

А якщо ще конкретніше то нарешті приїхав мій Deuter ACT Zero 60+10. Моя вага каже 1,5кг (дойтер намахав на 100грам, хехе). Попередній Deuter Aircontact продав, він важив 3кг. От і "похудав" снарягою на 1,5кг на рівному місці :)

Переважив деякі речі:)

Набір посуду. Кружка металева + миска металева з ручкою + ложка = 300гр.
2 пари шкарпеток + нижня білизна = 200гр.
Легкий тонкий фліс полартек = 300гр.
Штани полартек = 260гр.
Штурмові штани мембранні = 460гр.
Штурмова куртка мембранна = 660гр.
Запасна синтетична футболка = 200гр.
Флісова шапка = 50гр.
Флісові рукавиці windblock = 60гр.
Фліс полартек товстий (200 чи 300 не пам'ятаю) 480гр.
Фонарик налобний з батарейками = 140гр.

Тобто максимальна маса одягу 2,7кг, але це вже на всі випадки життя, шапка, рукавиці, 2 фліса, запасні штурмові штани і футбока, теплі штани. На практиці маса одягу буде думаю не більше 2кг.

Виходить 9-10кг без палатки з усім необхідним, їжею і 1,5л водою. Додамо ще уявний 1кг на палатку і отримуємо фінальну цифру = 10-11кг. :good: Планую того літа походити з такою вагою і поділитись враженнями :)

Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 01:05.