Призадумався над масою спорядження і доцільністю цієї маси в нескладних 2-5 денних походах. Сам я ходив літом з рюкзаком 14-21кг ваги в залежності від походу. Подумав-подумав і зрозумів що носити зайві кілограми немає жодного змісту, тому пропоную тут ділитись практикою і теорією зменшення ваги снаряги а також цікавими легкими і функціональними моделями спорядження.
Скажу одразу - я не прихильник true легкоходства: спати ногами в рюкзаку накрившись якоюсь клійонкою не збираюсь. Походи для мене в першу чергу відпочинок а не ціль пробігти якнайдалі з 5кг снаряги.
Ітак почнемо.
Дано:
Карпати літні і осінні (без снігу).
Кількість днів в поході: 2-5.
Кількість людей в поході: 3-6.
Орієнтована необіхдна "швидкість": 20-30км/день.
Маса рюкзака: не більше 12кг! В ідеалі 8-10кг.
Тип ночівлі: в палатці.
Комфорт походів: середній, без фанатизму.
Для початку визначимось з речима.
1) рюкзак. Літрів на 60-70. Менше немає змісту брати, бо різниця в масі не критична та й часто треба впхати щось об'ємне. А не 2 години складати в компресійні мішки все що треба =)
2) палатка. Палатка як на мене повинна бути 3-місна. Саме в такій комбінації досягається ідеальне співвідношення маси на кількість людей, комфорт, посиденьки під час дощу і т д. Маса ділиться приблизно на всіх хто в ній спить
3) Спальник. Головний критерій спальника - мала маса. Літом в карпатах замерзнути неможливо ніяк.
4) Коврик. Коврик повинен бути легким, комфортним (ну люблю я комфорт, що поробиш) і бажано гарно складатись.
5) Посуд: тарілка з можливістю поставити її на вогонь, кружка, ложка. Більше нічого не потрібно.
6) Дрібнички: мило, голка-нитка, мінмальна аптечка, пучок соди від ізжоги, налобний фонарік.
7) Одяг в рюкзаку: 1 фліс, 1 легесенька штурмовка від вітру і дощу, штормові легкі штани на випадок вітру і дощу, запасна синтетична термофутболка, запасна білизна (1 пара шкарпеток, білизна).
8) Продукти харчування: легкі і корисні
9) Вода. 1.5 літра = 1.5кг
Давайте підрахуєм масу.
1) Рюкзак. Хочу GoLite Pinnacle. Об'єм 72л. Маса
935г. GoLite - Product Detail: Carry Gear - Men's - Backcountry UltraLite - Pinnacle
2) Палатка. Хочу Marmot Aeros 3P. 3 місна. На біду і 4 влізуть. Маса 2750г. Що получається на 1 людину по
920 грам. (Баланс вирівнюється перекладанням дуг і продуктів сожитєлям)
Marmot Aeros 3P | marmot.com
3) Спальник. Маю Mountain Hardwear Phantom 32F. Більш ніж достатньо по температурі, навіть можливо зажарко
Тим не менше маса
642г. Mountain Hardwear: Down : Phantom 32°
4) Коврик. Маю самонадувайку Therm-A-Rest ProLite™ Plus. Мегакомфорт! 3.8см товщина
Therm-a-Rest® ProLite Plus self-inflating air mattress. Маса
680г. + 70г. мішок. Хоча дуже непогана штука на літо це модель Z-lite, планую нею обзавестись, бо на жару тих 3.8см це явна розкіш
410г. Therm-a-Rest® Z-Lite™ ultralight foam sleeping pad.
5) Посуд: орієнтовна маса в сумі
250г, можна і менше...
6) Дрібнички важать в районі
600-800гр. Треба переважити
7) Одяг важить в районі
1000г - 2000г, треба переважити, згодом доповню
8) Продукти: на 1 особу хватить взяти
1000-1500г продуктів, доведено
9) Вода:
1500гр
Що ж ми отримали... Додаєм... ітого маса: 6.5кг - 8кг! Результат кращий ніж я очікував. Коментарі, побажання, підводні камені? Думаю ходити з 8кг значно легше ніж з 18кілограмовими горами за плечима.
P.S. Забув додати дримбму-варган: 80гр, без неї в гори не ходжу