Гірськолижний форум

Гірськолижний форум (https://extreme.com.ua/forum/forum.php)
-   Выбор горных лыж (https://extreme.com.ua/forum/33-vybor-gornyh-lyzh/)
-   -   Углы заточки кантов (https://extreme.com.ua/forum/vybor-gornyh-lyzh/11026-ugly-zatochki-kantov.html)

Lyubomyr 15.04.2023 20:00

від цього кута залежить як зашвидко буде реагувати лижа при закантовці, при 0 лижа буде дуже чіпляти канти, при 1 навпаки реагувати на більші закантовки. Таким чином, слалом варто точити 0.5, а для спорту можна і 0. Для GS 1 добре працює, бо там тобі не треба чіплятися між поворотами (в «флоаті»).

Цей кут рідко хто точить окремо, його майже завжди виставляють з шліфовкою бази. Далі він буде по троху збільшуватися сам.

Mik 15.04.2023 21:10

Even world champions catch edges #jespertjader #fail #funny #fyp #ski... | TikTok

Mik 16.04.2023 01:22

how should you tune your skis? HOW I TUNE MINE - YouTube

Sheridan 23.04.2023 23:03

Ходив глянути, що зі стоку залишилося у Бліззарда і офігів. У каталожних сл та гс вказані наступні база і кант:

Factory Base Bevel: 0,9°
Factory Side Bevel: 87,7°

По-перше, 0.9 це практично вдвічі більше за 0.5. А по-друге, чим взагалі можливо зняти такий точний кут? Ну як 87.7?

Kirill 24.04.2023 08:55

@Sheridan ,
Ну спортивні лижі завжди мали більший кут загострення.
Кути 87.7 база задається на станку. А потім лише підтримка від проф скімена.

Masik 24.04.2023 23:01

Є така стара притча. Приносить лижник снарягу в сервіс і просить заточити не стандартний кут ( ну хай буде 0.9 з бази і 87.7 з боку). А на прийомці стояв учень майстра. Та й каже, що їхній сервіс напевне не зможе виконати такі захцянки. Але підійшов досвідчений майстер та й заспокоїв лижника, що все зроблять в кращому вигляді. Задоволений клієнт побіг щасливий до дому. А учень і питає майстра : «Як ми зможемо заточити такі кути як в майстерні немає відповідного інструменту та й чи існує взагалі такий?» На що майстер спокійно відповів: « А чим він перевірить ті кути?».
P.S. По темі - 0,9 з бази простіше ніж 87.7 Але в чому сенс притримуватись саме таких заводських кутів. Кути залежать в спорті від дисципліни, спортсмена і стану траси, а в вільній каталці від власних вподобань. Чим гостріші кути тим частіше точити.

Sheridan 25.04.2023 11:35

@Masik, для чого роблять 0.5-0.9 базу?

Masik 25.04.2023 14:16

Якщо писати повну лекцію то це довше і складніше ніж про парафіни, а людей яким це потрібно і зможуть відчути різницю в кутах заточки бази – одиниці. Зате загал начитається і буде виносити мозок скіменам і вони мене проклянуть, тому я пас. Любомир дав доволі повну відповідь. Базу точать в 0,5 щоб лижа не смикалась на кожну нерівність на схилі і була більш комфортна в катанні. Мав цього сезону випадок коли принесли лижі після сервісу і одного дня катання з сльозами що не можуть зробити поворот, лижі перетворились на некеровані санки і це людина з 40+ літнім досвідом катання причому дві пари його і доньки, а діагноз один і той самий. Заточив з бази 0,5 і затупив носки та п’ятку і все лижі стали керовані. 0.5 це загал все що 0.9 або 1.5 це для спорту на це впливає маса факторів від зросту лижника, стану снігу, нахилу схилу, дисципліни і т.д. І не забувайте що кут з бази завжди пов’язаний з боковим кутом. Кут з бази додаємо до кута з боку і маємо кут заточки лижі. Наприклад: 0.9 база 87.7 з боку = 88,6 – це кут заточки вашої лижі. Що фактично те саме, що не точити з бази, тобто база =0, а з боку 88,6. Маємо той самий кут заточки, а от поведінка лижі буде абсолютно інша. Про це можна писати дуже багато, але це потрібно одиницям і це все є на просторах нету кому треба той знайде, але все одно це все індивідуально.
Для себе точу 0.5 база і 87 бік і маю щастя. База точиться один раз після того коли лижі шліфувалися на станку.

3dss 25.04.2023 15:26

а чому додоється, а не мінусується?)
та навіщо тупити канты з початку та кіньця)

Добавлено через 3 минуты

сточив 0.9 сточив 87, 7= 86.8... не?)

Sheridan 25.04.2023 16:19

@3dss , чудова українська нарешті. Не можу теж саме сказати про геометрію )))

Kirill 02.05.2023 12:52

@Masik, Саме так і є, як буде можливість то зроблю фото з станка wintersteiger trim 71 де приведена саме ця формула для різних кутів.


Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 23:39.