Буковель. 17 січня 2012 р.
23 дні прожив без лиж. «Вырванные годы»… Зате попав одразу на powder day.
Приїхали трохи пізно, стартували в 10 ранку на 14-му. Франківськ був весь у снігу, по області також шикарна зима. А один із її атрибутів – зимові дороги. Їх ніби чистять, але не завжди успішно.
Покатались на 13-х. Черги до 3-х хвилини, А і В на «четвірочку», інші відмінні. Хороша основа, трохи пухляку зверху. Навіть коли його згортають в горби, лижа їх легко пробиває.
Погода мінялась за день кілька разів. Сніг падав з різною силою десь до 11-тої години, потім навіть сонечко виглянуло, а після 13-тої почався потужний снігопад. А після 15-тої знову ненадовго виглянуло сонце, хоча вся наша дорога додому пройшла під снігом.
Щодо черг, то після 13-го ніде не стояв більше хвилини. Переважно проходив взагалі без затримки.
Поїхали вверх на 22-му. Ігор запропонував спуститись по 22В. Не можу по ній нормально їхати, занадто круто, але стан траси відмінний, майже без льоду і горбів. Рідко її такою побачиш.
Потім покатались на 15-х, також класно. Особливо якщо їхати 15А-15С, без нижнього крутяка 15А. Нова «змійка» на 14-тій трасі «з’їла» частину крутяка на 15Д, тепер розгін набагато менше.
Після обіду поїхали на червоні 11-ті. Славік там провів досить багато часу, а мені не дуже сподобалось. Вистачало льоду, а коли пробував на ньому кантуватись, кидало на горби. Плюс трохи людей. Найкраща – 11Д.
Ліс у трикутнику між переїздами І, Н і 11Д розкатаний в хлам, до землі. Туди їдуть сім’ями, з дітьми. Їдучі по цьому лісу, точно не знайдеш фрірайду, зате легко зіштовхнутись з «фрірайдерами». Там людей часом було більше, ніж на переїзді Н.
Піднявся на Довгу. Почався потужний снігопад. Видимість ставала все гірше, лижний патруль при всьому бажанні не роздивився би на відстані більше 20 метрів, хто і де їде. Тому я поїхав по ялинках і полонині. За годину снігопаду відірвався на повну котушку. Розсікаєш пухляк, їдеш майже по коліно у ньому, а на наступному спуску дивуєшся, як сильно засипало твої сліди за ці 10-15 хвилин. Година щастя. Мені реально знесло дах.
Потім сніг закінчився, ще декілька спусків, зібрались біля машини і поїхали додому.
14-та перед 12-30 (година пік, абонементи на пів-дня вертаються до своїх машин):
Сонце пробивається крізь хмари (на 11Д після обіду):
Початок снігопаду на Довгій:
Полонина:
15А в кінці дня:
Загальний план:
Короткі висновки.
Снігу валом. Льоду і горбів мало, а навіть якщо трапляються – то не псують катання. Людей на диво небагато (минулого сезону після кожного снігопаду на Буковелі сиділо пів-Франівська і пів-Коломиї).
Щось мені підказує, що на вихідних там буде аншлаг. Але все рівно постараюсь приїхати, нехай навіть доведеться постояти у чергах.
Взагалі розумію людей, які провели попередні вихідні на Драгобраті, у Пилипці, Подобовці, Ясні і з захватом про це розповідали. Снігопади останніх днів – це час для широких лиж. Ратраки і лижі-зубочистки відпочивають.
ЗІ. Лижний патруль наче спеціально створює собі репутацію лижних «даішників». Бачив лома, що в позі унітаза летів по 22В. Лижний патрульний. Бачив лома, що вискочив зверху і підрізав групу «чайників» на «змійці» 14-тої. Лижний патрульний. Там же є нормальні хлопці. І праця їхня дуже потрібна, завдяки їй на схилах курорту стало набагато спокійніше. Може, вони читають форуми і просто знущаються над нами – заради хохми літають в задній стійці, підрізаючи новачків? Не розумію.
ЗЗІ. Хотів заїхати в гості до Юрибайка, не бачив його з минулого року. Але… No friends on a powder day
Вибач, загляну у наступний приїзд.