Гірськолижний форум

Гірськолижний форум (https://extreme.com.ua/forum/forum.php)
-   Медпункт (https://extreme.com.ua/forum/70-medpunkt/)
-   -   Травмы коленного сустава (https://extreme.com.ua/forum/medpunkt/608-travmy-kolennogo-sustava.html)

sitkar 03.10.2015 09:15

Дуже дякую за відповідь та пояснення. Передав інформацію товаришу. Він буде радитись з своїм лікарем (той що робив операцію), що краще взяти. :beer: Ще раз всім дякую!!!

valid0l 06.10.2015 19:48

Цитата:

Коментар від kotyuk (Коментар 284437)
Отделение спортивной и балетной травмы Института травматологии и ортопедии (ул. Воровского или сейчас Бульварно-Кудрявская 27). Перед приходом лучше набрать 068-321-42-87, чтоб я был на месте и не на операциях.

Доброго дня, мені провели операцію з відновлення Передньої хрестовидної звязки і видалення надірваних частин манісків, про тривалість реабілітації я вкурсі, читав ваші попередні публікації, питання таке : чи можна пришвидшити період реабілітації стероїдними анаболічними препаратами, якщо так,
то , які саме і дозування і на скільки пришвидшится , якщо ні, то чому? Дякую.

kotyuk 06.10.2015 20:24

Ні, стероїдні препарати не пришвидшать "дозрівання" трансплантату зв*язки. Можливо, це можуть зробити препарати гормону роста, але даких даних я не зузстрічав, да і є ризик стимуляції онкологічних захвлорювань (хоча це ще також не доведено). Тому не раджу застосовувати ці засоби з даною метою.
Чому анаболічні стероїди на мою думку не прискорять реабілітацію в плані укріплення трансплантату зв*язки? - Тому що "нова зв*язка" спочатку мертва, потім в неї поступово проростають судини, потім починаються процеси реорганізації та перебудови колагену, на які стероїдні гормони не мають, наскільки мені відомо, позитивного впливу. На ці процеси можуть позитивно впливати незначні дозовані навантаженні відповідні для кожного періода. Але, на жаль, межа між корисним навантаженням та руйнацією зв*язки дуже тонка і її легко переступити та пошкодити трансплантант. Тому в перші 6 місяців потрібно бути особливо обережним.
По-друге стероїдні гормони викоикають ріст м*язової тканини, а на зв*язки не діють, або діють скоріше негативно. Можливо, саме тому найбільше розривів зв*язок та сухожилків (не ПХЗ, а інших - сухожилки грудних м*язів, біцепсів тощо) у бодібілдерів та пауерліфтерів, що використовують стероїдні гормони. Під час операції зв*язки та сухожилки у спортсменів, що використовують стероїди виглядають не дуже.
У той же час стероїдні гормони можуть прискорити відновлення м*язів оперованої кінцівки. В цьому плані їх користь можлива. Але зазвичай пацієнтів цікавить реабілітація більше в плані того, коли можна навантажувати зв*язку)) М*язи свідомі пацієнти і так встигають відновити к необхідним термінам. До того ж , чи варта побічна дія стероїдів швидшого відновлення м*язів - це вирішувати Вам. Я нормально відношусь до людей, що вживають стероїди, і розумію їх. Я можу зрозуміти їх застосування, щоб швидше повернутись до страченої фізичної форми в плані м*язів, але на прискорення зміцнення зв*язки вони не впливають. З медичної точки зору я не раджу їх застосовувати і сам не використовую, хоча такі думки періодично на мене і находять)) Але я їх від себе відгоняю))
PS: Можливо, колись з*являться переконливі дані про позитивний вплив стероїдів на відновлення ПХЗ, але я таких даних не зустрічав. Спеціально пошукаю - може, ситуація і змінилась))

valid0l 11.10.2015 09:32

Цитата:

Коментар від kotyuk (Коментар 286437)
Ні, стероїдні препарати не пришвидшать "дозрівання" трансплантату зв*язки. Можливо, це можуть зробити препарати гормону роста, але даких даних я не зузстрічав, да і є ризик стимуляції онкологічних захвлорювань (хоча це ще також не доведено). Тому не раджу застосовувати ці засоби з даною метою.
Чому анаболічні стероїди на мою думку не прискорять реабілітацію в плані укріплення трансплантату зв*язки? - Тому що "нова зв*язка" спочатку мертва, потім в неї поступово проростають судини, потім починаються процеси реорганізації та перебудови колагену, на які стероїдні гормони не мають, наскільки мені відомо, позитивного впливу. На ці процеси можуть позитивно впливати незначні дозовані навантаженні відповідні для кожного періода. Але, на жаль, межа між корисним навантаженням та руйнацією зв*язки дуже тонка і її легко переступити та пошкодити трансплантант. Тому в перші 6 місяців потрібно бути особливо обережним.
По-друге стероїдні гормони викоикають ріст м*язової тканини, а на зв*язки не діють, або діють скоріше негативно. Можливо, саме тому найбільше розривів зв*язок та сухожилків (не ПХЗ, а інших - сухожилки грудних м*язів, біцепсів тощо) у бодібілдерів та пауерліфтерів, що використовують стероїдні гормони. Під час операції зв*язки та сухожилки у спортсменів, що використовують стероїди виглядають не дуже.
У той же час стероїдні гормони можуть прискорити відновлення м*язів оперованої кінцівки. В цьому плані їх користь можлива. Але зазвичай пацієнтів цікавить реабілітація більше в плані того, коли можна навантажувати зв*язку)) М*язи свідомі пацієнти і так встигають відновити к необхідним термінам. До того ж , чи варта побічна дія стероїдів швидшого відновлення м*язів - це вирішувати Вам. Я нормально відношусь до людей, що вживають стероїди, і розумію їх. Я можу зрозуміти їх застосування, щоб швидше повернутись до страченої фізичної форми в плані м*язів, але на прискорення зміцнення зв*язки вони не впливають. З медичної точки зору я не раджу їх застосовувати і сам не використовую, хоча такі думки періодично на мене і находять)) Але я їх від себе відгоняю))
PS: Можливо, колись з*являться переконливі дані про позитивний вплив стероїдів на відновлення ПХЗ, але я таких даних не зустрічав. Спеціально пошукаю - може, ситуація і змінилась))

Добрий день. Маю до вас ще запитання. Після пластики передньої хрестовидної звязки я провів в лікарні 6 днів, перші 4 з яких температурив (капали Аугментин, і парацетамол ну і ше якісь таблетки) останні 2 дні в лікарні без температури, зараз я вже вдома 4-й день і всі 4 дні температурю 37-38.5 приймаю за пизначенням лікаря Фламідез (парацетамол і диклофенак) температура спадає але потім знову повертається. Коліно в міру набрякше, більше над коліном де стегнові мязи 10 см. вгору від чашечки, різких болів нема, хожу при потребі (тулет кухня). Я лікарю казав шо можливо антибіотики проколоти в/в аба в/м маю під руками Цефтріксон, чи ше шось, але порабив ще пару днів зчекати, лікар толковий тільки щось антибіотики неспішить призначати. Може я шось нерозумію ???? чесно кажучи я трохи панікую...

kotyuk 11.10.2015 10:39

Добрий день. На жаль, приводи для паніки є. В перші 1-3 доби така висока температура можлива, але потім повинна зменшуватись. Якщо покращення немає, треба розглядати питання повторної артроскопії та промивання суглобу фіз розчином та потім антисептиками (наприклад, длекасаном) із встановленням дренажів та повторною антибіотикотерапією, якщо ще не піздно, бо тривалий запальний процесс може руйнувати трансплантант нової зв*язки. Можливо, причина і просто в ОРВІ, тоді все це не потрібно. Але якщо коліно набираеється і темперетаура під 38 і вище - це проблема. 37-37,2 - може бути і тривало, якщо локально все нормально. На жаль, лише антибіотикотерапія зазвичай недостатня в таких випадках. Але якщр коліно болить все менше, рідина не набирається, температура власне колінного суглоба поступово зменшується, то можна сподівватись, що температура з колінним суглобом не пов*язана, а наприклад через ОРВІ, дизбактеріоз після антибіотика (особливо, якщо через 1-2 дні приєднаються нудота та пронос), пієлонефрит чи якісь інші причини. Тоді артроскопію повторювати не треба. Втім це питання можна визначити лише на підставі огляду.

valid0l 11.10.2015 13:02

Цитата:

Коментар від kotyuk (Коментар 286562)
Добрий день. На жаль, приводи для паніки є. В перші 1-3 доби така висока температура можлива, але потім повинна зменшуватись. Якщо покращення немає, треба розглядати питання повторної артроскопії та промивання суглобу фіз розчином та потім антисептиками (наприклад, длекасаном) із встановленням дренажів та повторною антибіотикотерапією, якщо ще не піздно, бо тривалий запальний процесс може руйнувати трансплантант нової зв*язки. Можливо, причина і просто в ОРВІ, тоді все це не потрібно. Але якщо коліно набираеється і темперетаура під 38 і вище - це проблема. 37-37,2 - може бути і тривало, якщо локально все нормально. На жаль, лише антибіотикотерапія зазвичай недостатня в таких випадках. Але якщр коліно болить все менше, рідина не набирається, температура власне колінного суглоба поступово зменшується, то можна сподівватись, що температура з колінним суглобом не пов*язана, а наприклад через ОРВІ, дизбактеріоз після антибіотика (особливо, якщо через 1-2 дні приєднаються нудота та пронос), пієлонефрит чи якісь інші причини. Тоді артроскопію повторювати не треба. Втім це питання можна визначити лише на підставі огляду.

Так дійсно, пронос був перші пару днів вдома, болі в коліні нема, набряк візуально ніби зменшується (сказали еластичним бинтом трохи підмотати) температура коліна - трохи тепліше за здорове, ну але не гаряче, ОРВІ - незню, може (коли з лікарні їхав додому то дуже перемерз в поїзді), але нема ніяких ознак (реніт, кашель чи горло) нетурбують. Завтра тоді зроблю Загальний аналіз, гляну шо там.
Дякую.

kotyuk 11.10.2015 20:48

Цитата:

Коментар від valid0l (Коментар 286567)
Так дійсно, пронос був перші пару днів вдома, болі в коліні нема, набряк візуально ніби зменшується (сказали еластичним бинтом трохи підмотати) температура коліна - трохи тепліше за здорове, ну але не гаряче, ОРВІ - незню, може (коли з лікарні їхав додому то дуже перемерз в поїзді), але нема ніяких ознак (реніт, кашель чи горло) нетурбують. Завтра тоді зроблю Загальний аналіз, гляну шо там.
Дякую.

Аналіз крові це добре і корисно, але причину запалення і локалізацію він не показує(( Якщо був пронос, а температура супроводжується загальним нездужанням, або ломотою в тілі, є нудота чи якийсь подібний дискомфорт при позитивній динаміці щодо колінного суглоба, то варто приймати пробіотики, наприклад, йогурт по 2таб 3 рази/день днів 20, та проконсультуватись з Вашим хірургом чи терапевтом або гастроентерологом про доцільність курсу ніфуроксазиду (антибактеріальний препарат для кишківника). В такому випадку антибіотик може як раз бути зайвим. Але без огляду та бесіди діагнози не ставляться та ліки не призначаються. Тому для вирішення доцільності такого лікування, вибору та дози препарату, тривалості його прийому та подальшої тактики порадьтесь з лікарем, що огляне Вас та зможе спостерігати в динаміці.

igrus 13.10.2015 10:33

чет тоже в поликлинику в лом, может помогут с советом ;)
в начале сентября получил, при падении с вела, травму не совсем колена, но все же, ушиб передне-верхней головки большеберцовой кости (видимо). день после не катался, затем катал в лайт режиме с неким дискомфортом. все как обычно, заживает и гуд..
но на месте травмы образовалась небольшая шишка, в принципе проблем с ней нет. ну может при глубоком приседе, некий дискомфорт при вставании (списываю это на последствия)
собственно вопрос:
1 забить :dance4:
2 мази + таблетки :bad:
3 дохтор :girl_cray2:

ну и, помнится мне, у меня уже был ушиб на этом месте, но не значительно. но шишка была тоже не большая, но и ошибаться тоже могу ( память, она тоже хромает) :pardon:

преддверии сезоне некая озабоченность проблемой :slalom:

после

https://lh3.googleusercontent.com/8R...=w1185-h709-no

после как

https://lh3.googleusercontent.com/ll...Y=w399-h709-no

Sheridan 13.10.2015 10:50

@igrus, ну копейки же! и кроме защиты, они же ещё и колени в тепле держат! и комфортно и не мешает! эх, ты...

http://i43.tinypic.com/14junm0.jpg

igrus 13.10.2015 11:06

Цитата:

Коментар від Sheridan (Коментар 286640)
и комфортно и не мешает

это было не на трассе, а на стоянке №14, просто только велик достал.. хотел проехать, посмотреть.. табло на право.., табло налево.., под колеса не смотрю.. налево- через мост, прямо дорогой..
решил через мост :( сыпуха и щебень, скорость так себе, даже не понял как ушел...
нарушение правил
1 привыкай к грунтам!
2 если жарко - одень защиту, пар костей не ломит, а вот булыжник да ;)
защита была в багажнике.. :oops:

kotyuk 13.10.2015 18:48

Цитата:

Коментар від igrus (Коментар 286639)
чет тоже в поликлинику в лом, может помогут с советом ;)
в начале сентября получил, при падении с вела, травму не совсем колена, но все же, ушиб передне-верхней головки большеберцовой кости (видимо). день после не катался, затем катал в лайт режиме с неким дискомфортом. все как обычно, заживает и гуд..
но на месте травмы образовалась небольшая шишка, в принципе проблем с ней нет. ну может при глубоком приседе, некий дискомфорт при вставании (списываю это на последствия)
собственно вопрос:
1 забить :dance4:
2 мази + таблетки :bad:
3 дохтор :girl_cray2:

ну и, помнится мне, у меня уже был ушиб на этом месте, но не значительно. но шишка была тоже не большая, но и ошибаться тоже могу ( память, она тоже хромает) :pardon:

преддверии сезоне некая озабоченность проблемой :slalom:

Похоже на бурсит. Если не проходит само, нужно лечить. На ранних стадиях консервативное лечение, если затянуть или если лечение не поможет, может понадоббиться небольшая операция. Поєтому не тяните с лечением и не доводите до хронического бурсита, который лечится плохо. По фото не очень вижу состояние кожи на сегодня , да и диагноз заочно поставить точно нельзя. Поєтому конкретно какие-то препараты и мази рекомендовать не могу. Но обычно используются противовоспалительные мази (если нет незаживших повреждений кожи на момент их нанесения, аллергии и т.п.) + у травматолога можно откачать жидкость шприцом и сделать инъекцию гормонального препарата локально + физиотерапия + эластичный наколенник или бинт, чтоб он поджимал синовиальную сумку и она слипалась (особенно после инъекции). Но, возможно, диагноз другой. Нужно смотреть. К травматологу или хотя бы хирургу обязательно. Это не смертельно)) и лечится, но запущенное лечится уже хирургически.

igrus 13.10.2015 18:57

Цитата:

Коментар від kotyuk (Коментар 286677)
Это не смертельно)) и лечится, но запущенное лечится уже хирургически.

спасибо!! хороший пинок под зад, чтоб заняться собой :good:

vaskir 23.11.2015 15:33

Цитата:

Коментар від sitkar (Коментар 286336)
Дуже дякую за відповідь та пояснення. Передав інформацію товаришу. Він буде радитись з своїм лікарем (той що робив операцію), що краще взяти. :beer: Ще раз всім дякую!!!

Про реабілітацію в подробицях. Особливо цікаві вправи для суглобів :beer::beer::beer:
Реабилитация поврежденной конечности после операций | Медпрактика Здоровья | Клиника Пилюйко В.В.

Добавлено через 1 минуту

Цитата:

Коментар від igrus (Коментар 286679)
спасибо!! хороший пинок под зад, чтоб заняться собой :good:

Отпишитесь как и что делали:slalom::slalom:

kotyuk 25.11.2015 00:23

Цитата:

Коментар від vaskir (Коментар 289444)
Про реабілітацію в подробицях. Особливо цікаві вправи для суглобів :beer::beer::beer:
Реабилитация поврежденной конечности после операций | Медпрактика Здоровья | Клиника Пилюйко В.В.

Про упражнения - ни о чем! Какие упражнения?, когда начинать?, после каких операций или травм какие конкретно упражнения и когда разрешены, а какие запрещены...? Просто показано, какие упражнения девочка знает)) Возможно, это прекрасная клиника для реабилитации, но узнать из видео или текста, про то, как реабилитироваться в каждом конкретном случае не представляется возможным. А именно это важно. Я не верю в реабилитацию заочно. Если была операция, то время, когда можно делать какие-то упражнения и какие именно упражнения делать можно показывает хирург, т.к. только он знает, насколько прочно , например, удалось зафиксировать связку и т.п., насколько выраженные были повреждения хряща.... Эти рекомендации получает пациент и реабилитируется самостоятельно (если пациент адекватный и имеет мотивацию и силу воли то для большей части случаев он сможет реабилитироваться в плане упражнений и физкультуры и самостоятельно, хотя , конечно, не во всех случаях) с периодическими контрольными осмотрами или эти рекомендации даются реабилитологу и он помогает пациенту в реабилитации. Примерно так же и после травмы. А тут мы видим на видео, как девочка выполняет всевозможные упражнения, большая часть из которых запрещена после половины травм и операций в ближайшие недели, а иногда и месяцы. О чем эти видео? Ни о чем...

Oswin 25.11.2015 11:06

Острая боль в колене ночью, сейчас ноет( Грею котом и фастумом и думаю, куда звонить - то ли на узи, то ли куда(( там эпикондилит был когда-то, но сейчас думаю, что мб простуда

Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 02:05.