Гірськолижний форум
Горные лыжи ArmadaГорные лыжи Armada Горные лыжи Elan Маски и одежда Oakley Горнолыжные маски Bolle
Защита Dainese Термобельё Craft Спортивные носки X-Socks Термобельё X-Bionic
Реєстрація Головна Розділи Нові Біржа Транспорт
МОБІЛЬНА ВЕРСІЯ : НАШ FACEBOOK : RSS : Гірськолижний форум > Снегозависимость > Мастерская > Уход за горными лыжами и их обслуживание
Мастерская ремонт и обслуживание снаряжения


Відповідь
 
Параметри теми Пошук у темі
Старий 07.09.2005, 23:28   #1
Sheridan
Адепт Харбариума
 
Аватар для Sheridan
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Default City

Снаряга: Yamaha Tracer 9, Blizzard: SRC WC 165, WRC WC 180, Rustler 11 188, Canyon Neuron 9 CF SL
Уход за горными лыжами и их обслуживание

Наконец-то наш брат и соратник родил видео со своего семинара по обслуживанию горных лыж. Спасибо тебе, Booldozer :)

Для удобства видео порезано на смысловые куски. Смотреть тут: Сервис лыж @ EX.UA

Всё залито на наш ФБ аккаунт. Сорри за качество - 2005й год как никак :)

Нажмите, чтобы посмотреть
  Відповісти з цитуванням
Старий 30.12.2020, 20:26   #851 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Masik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Станіславів

Снаряга: Volkl Racetiger GS (185), Racetiger SL (170)
Коротко.

Цитата:
Коментар від GDM Переглянути коментар
Насічка на абсолютно новій лижі і парафін, потрібно чи ні?
Насічка на новій лижі називається структурою. Так потрібно, вони працюють разом, структура сама по собі не захищає від тертя, а лише відводить воду.

Цитата:
Коментар від GDM Переглянути коментар
Супер тверді парафіни, які візьмуть всі подряпини на себе, міф/реальність?
Парафіни не беруть на себе подряпини, просто здоровий насичений парафіном скользяк менше царапається, а якщо на схилі попадеться камінь то сорі ні один парафін не врятує.

Цитата:
Коментар від GDM Переглянути коментар
Фрази "напитать скользяк, загнать парафин в базу, микропоры скользяка", це не просто маркетинг із серії павервудкор)? Реально можливо пропитати поліетилен як мочалку??? Та щей не водою/розчинником/бензином, а парафіном???
Так це не міф і не маркетинг і це реально, адже коли ви плавите парафін він стає рідким і як ви думаєте чому наприклад універсальний парафін плавиться при 70-85 градусах а виробник встановлює температуру нанесення 100 чи 125? Так саме при цій температурі парафін і його присадки проникнуть в пори ковзаючої поверхні.

Це якщо коротко, а різницю між нанесенням парафіну і просоченням бази можливо в наступних серіях.

Востаннє редагував Masik: 31.12.2020 о 09:17.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 31.12.2020, 01:03   #852 (посилання)
GDM
Давно на форуме
 
Аватар для GDM
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Kiev

Снаряга: прокатные :)
Схоже, що у Вас фундаментальний підхід до цього питання
Дуже будемо чекати "наступної серії)".
Якщо можна не дуже довго. Вже скоро плануємо в гори. Дуже цікаво катнути на нових "технічних умовах"))
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 01.01.2021, 20:19   #853 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Masik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Станіславів

Снаряга: Volkl Racetiger GS (185), Racetiger SL (170)
Ну що ж продовжимо, тільки без ілюзій все що викладаю я, не є панацеєю чи догмою, є різні ситуації і умови, і на жаль я не все знаю про парафіни та догляд за снарягою, а тільки прагну цього
Все що буде наведено нижче не для спортсменів , а для звичайних снігозалежних.
Перш за все – парафін працює ідеально максимум 1 день (ключове слово ідеально) в залежності від типу снігу його структури, температури, стилю вашого катання і т.д. цей інтервал коливається в + чи –
Так як технологія нанесення для рідких і твердих парафінів подібна почнемо з цього.
Ковзаюча поверхня перед нанесенням має бути суха та чиста. Якщо з сухою все зрозуміло то з чистою не все просто. Забудьте за всі звичайні розчинники( навіть спеціалізовані), керосини, бензини. Я в майстерні користуюсь спеціалізованою змивкою тільки для інструменту і якщо принесли снарягу з залишками старого парафіну або аля медичний+серебрянка і то лише для того щоб не нищити інструменти і мати можливість працювати з інвентарем . Якщо ви використовуєте один і той самий тип парафіну (наприклад універсальні чи любі не фторовмісні парафіни) вам вони не потрібні. Чому? Люба змивка глибоко вимиє з пор парафін яким вже просочений ваш скользяк і щоб його знову наситити 1-го разу нанести парафін праскою замало.
Перед нанесенням парафіну ( рідкого чи твердого) треба обробити скользяк м’якою сталевою щіткою вона вичистить грязюку і відкриє пори, а далі парафін, або рідкий (просто зволожуємо поверхню ), або твердий праскою чи іншими відомими вам способами.В польових умовах замість щітки використовую фібертекс сірий або білий.
Якщо щітки мало або міняємо тип парафіну – існують спеціальні легкоплавкі парафіни які наносяться праскою і циклюють на гаряче ( у Vola це парафін R021) (Ось тут можете замінити і використати звичайний медичний)
А якщо ж все-таки кортить використовувати змивку то тільки саму дорожчу для фтористих парафінів. Вона змиває тільки фтор і бруд та не проникає в пори ковзаючої поверхні вимиваючи звідти парафін.
Що відбувається коли ви нехтуєте вище наведеним і наносите парафін на суху і вроді чисту ковзаючи поверхню . Парафін нанесеться в любому випадку але не проникне в пори і коли ви відциклюєте та відполіруєте її вона навіть буде гарно виглядати але це буде тривати вельми не довго.
Далі буде…

Востаннє редагував Masik: 01.01.2021 о 22:02.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 01.01.2021, 23:37   #854 (посилання)
GDM
Давно на форуме
 
Аватар для GDM
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Kiev

Снаряга: прокатные :)
Дякуємо за нову серію!)
Декілька уточнюючих питаннь:
1. для прикладу беремо парафін з температурою нанесення 120 гр. Маємо праску з перевіреними 120 гр. Скільки треба ковзати праскою по лижі, щоб розігрити поліетелен до температури "відкриття пор"?
2. чи потрібно потім давати сохнути лижам 2 години і більше. чи достатньо на 30-40 хв при температурі +10+15?
3. я побачив, що при циклюванні, при температурі +10+15 гр, зняти парафін до структури, доволі складно. чи потрібно це робити? чи ті долі мм. зітруться за перші метри спуску?
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 01.01.2021, 23:47   #855 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Masik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Станіславів

Снаряга: Volkl Racetiger GS (185), Racetiger SL (170)
Тепер трошки про методи нанесення.
З рідким парафіном все просто. Перед нанесенням довго і інтенсивно струшуємо ємність, щоб утворилась однорідна суміш, далі або вбудованим аплікатором або фіброю зволожуємо поверхню.
Чекаємо поки висохне (це в середньому від 20-40 хвилин). А далі поліруємо щіткою з кінського ворсу або повсть, для закріплення можна корок (дивіться рекомендації виробника).

Праска. Вроді все просто але є нюанси.
Цитата:
Коментар від GDM Переглянути коментар
Да, забыл. В соседней теме я добавлял видео Панспортсмен. У него там есть распил Росси, и ржавые канты внутри лыжи. И он говорит - это "привет утюжку". Я не совсем понял, что иметься ввиду. Может он что-то знает?) Может утюг - зло?
Коли ви «прасуєте» чи лижу, чи борд, ви їх нагріваєте, а інколи ( а якщо чесно то частіше) або вельми сильно нагріваєте або й перегріваєте інвертар. А яка у нас конструкція ? Правильно. Різні матеріали – різні коефіцієнти розширення і т.д. Часте нанесення парафіну праскою (а ще й якщо не правильне, а з фанатизмом) – це утворення мікро розшарування між p-tex і кантом. Туди під час катання починає попадати вода і з часом маємо ржаві канти з середини які за собою вже призводять до ще більших розслоєнь і не тільки. Бачив і вздуття скользяка, і поведену від температури лижу. Наслідки побутових прасок і будівельних фенів – «спечений» скользяк. Те що ви не бачите на око, вроді все на місці і нічого не поплавилось, досвідчений скімен побачить під час нанесення парафіну праскою або ручного циклювання. Пори запечені і парафін не проникає, p-tex стає непроникний і твердий і в переважній більшості шліфування на станку (зняття верхнього шару) не помагає.

Моя порада – парафіньте інвентар в два етапа. 1-ий етап – ялозимо, це коли ви накапали парафін на скользяк, або розсипали по ньому гранульований (до речі у всіх виробників він дешевший ніж той самий але в брикетах і інколи майже в 2-а рази) і починаємо праскою його розганяти по поверхні. Робіть це швидко не затримуючись на одному місці. Праску виставляйте не на температуру нанесення яку вказав виробник, а на нижчу (для універсальних парафінів це район 70-80 градусів коли вони починають плавитись). Зробили – снаряд на бік хай вистигає до холодного. 2-ий етап – просочення, заганяння в скользяк, насичення і т.д. Тут робимо як книжка пише праску на температуру яку вказав виробник плюс 3-4 градуси і повільно ведемо її по поверхні щоб в кінці мали рівну зволожену ковзаючу поверхню. Не треба це повторювати два три рази підряд. І ще дайте парафіну побути на лижі після цього 6-8 годин(при кімнатній температурі), ви здивуєтесь наскільки довше ваш теперішній парафін буде триматись на лижі. І дальше циклювання та полірування – так вони обов’язкові і парафін на лижі не лишають щоб на довше хватило.
Далі треба?
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 02.01.2021, 01:31   #856 (посилання)
GDM
Давно на форуме
 
Аватар для GDM
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Kiev

Снаряга: прокатные :)
Все грунтовно. Є з чого почати робити заново, те що робив раніше Дякую.
Що думаєте з приводу цього відео?
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 02.01.2021, 08:49   #857 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Masik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Станіславів

Снаряга: Volkl Racetiger GS (185), Racetiger SL (170)
Не спішіть будь ласка. Я таки дещо і про це знаю. А бігові лижі це окрема вселенна і там все інакше працює. М'яко кажучи інші завдання, інші швидкості, інші відстані, інша структура та тип ковзаючої поверхні і т.д. І по секрету чому я працюю з парафінами Vola - саме вони їх придумали, першими застосували і їх головна орієнтація саме гірськолижний спорт.
Рідкі парафіни ніколи не замінять тверді і праску, не відмінять похід в скісервіс але можуть його відтермінувати, допомогти отримати більше задоволення від каталки, і підтримати вашу снарягу в тонусі.
P.S. А як маєте час і бажаєте трошки більше знати про парафіни то ось тут по посиланню можете подивитись посібник по парафінах Vola, але це для спортсменів.
Завантажити – Snowmania
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 02.01.2021, 23:14   #858 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Masik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Станіславів

Снаряга: Volkl Racetiger GS (185), Racetiger SL (170)
Йдемо далі. Самі основні методи або способи нанесення парафіну. Вище ми розібрали нанесення рідкого парафіну та використання праски .
Крім цього існують наступні приблуди різних виробників. До прикладу:





Їх принцип роботи - це плавлення тенами в ванній твердих парафінів та передача його в рідкому стані на ковзаючу поверхню з допомогою валу, ось відео роботи одного з них
На відміну від праски вони не нагрівають весь снаряд і більш доброзичливі до нього, але проникність в скользяк не та. Наприклад коли я використовую, для прискорення процесу, один з таких для нанесення парафіну, то все одно обробляю скользяк праскою. Якщо використовую для нанесення другого шару парафіну (наприклад після базового кладу температурний один за одним ) то вже праску не використовую.
І ось останній представник для експрес нанесення парафіну.
Їх теж існує багато різних у різних виробників. Принцип це нанесення парафіну на щітку або стрічку з подальшою передачею його на ковзаючу поверхню і подальшим поліруванням. Я такий метод називаю сухим нанесенням.
Висновки кожен зробить для себе сам, в різних ситуаціях, з різною метою і в різних умовах …
Головне це отримання задоволення від катання.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 02.01.2021, 23:27   #859 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Kirill
 
Зараз: поза форумом
Звідки: 0676619933

Снаряга: Боты FT DROP KICK Лыжи FACTION CT 2.0 188 Specialized RH Pro & VW
@Masik , є ще декілька варіантів)
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Старий 02.01.2021, 23:42   #860 (посилання)
Давно на форуме
 
Аватар для Masik
 
Зараз: поза форумом
Звідки: Станіславів

Снаряга: Volkl Racetiger GS (185), Racetiger SL (170)
Прикинь, я в курсі
Ну я ж не наукову працю пишу, на істину останньої інстанції не претендую ,а для загалу починаючого не легкий шлях скіменства напевне й цього досить.
  Share with Facebook Відповісти з цитуванням
Відповідь Є непрочитані сторінки Головна Новi 




Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)
 

Ваші права у розділі

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній коментар
Уход за гл ботами, стирка Arci Выбор горнолыжных ботинок 56 27.03.2020 19:47

При цитуванні гірськолижного форуму на інших ресурсах, активне посилання на extreme.com.ua обов'язкове.
New UsersNew PostsVisitsPageviewsSearch EnginesDirect TrafficReferring Sites
Today000036 (73%)11 (22%)2 (4%)
Yesterday02365036 (73%)11 (22%)2 (4%)
Month104564385244772705 (61%)1523 (35%)172 (4%)