Недарма кажуть "охота гірше неволі", як захотілось чогось - вже не відчепиться :-,
Відкатавши кілька днів в нових ботах з неформованим внутрішнім черевиком, я прийшов до висновку, що моїм ногам не так комфортно, як передбачалось, до того ж вони мерзнуть, навіть в X-socks. І так як чекати весь сезон в надії, що "воно само якось уляжеться" в мої плани не входило, я почав старанно вивчати інформацію "на тему". Найбільше мені сподобалась стаття про запікання в побутовій електродуховці (
Подготовка к запеканию.), але через відсутність доступу до такого пристрою цей спосіб здавався неможливим. І у мене з'явилася ідея використати замість електричної печі газову
Зваживши всі ризики, я нарешті вирішив привести свій план до виконання.
Власне, весь процес був відтворений по опису, тільки без помічника і пластир я замінив на малярську стрічку
Також сам лайнер при запіканні я поклав не безпосередньо на металевий лист, а на мішечок з крупою.
При першому запіканні у мене не було термометра і я не знав, яка температура всередині плити, тому можливо трохи перегрів лівий черевик і при одяганні одне з "вух" чорної накладки на ахілл (з зовнішньої сторони лайнера) заломилось
, до того ж він ненароком торкнувся листа і підсмалив носок
На правому я зробив малу накладку перед великим пальцем, тому після охолодження відчувалось, що його довжина трохи менша довжини ступні. Але навіть незважаючи на це, відчуття при одяганні були такі неначе це мої звичайні зимові черевики Ecco.
Після цього я купив на базарі "у дядьків" за 25грн термометр ТТЖ на 200 градусів
як рекомендувалося в статті. Виявилось, що газова плита вмить "розганяється" до 230 градусів (максимум на термометрі), а незрозумілі позначки 1,2,3,4,5,6,7,8 на її рідному пружинному термометрі - це сотні градусів
(коли я печу картоплю, він показує 3-5). Виставивши лист на другу знизу позицію і підтримуючи температуру на рівні 120-130 градусів, я нагрів черевик, перевертаючи його через кожні три хвилини. Потім все стандартно: устілку всередину, розправити, щоб шов підошви охоплював її точно по краю, засунути ногу в лайнер, обгорнути гомілку і тримаючи все це руками, обережно вставити ногу у зовнішній черевик. Постукати п'ятою об підлогу, щоб краще всілася всередині (у мене прозорий пластик, все видно) і 30-40 хвилин треба стояти рівно :-,
Ось як виглядає відформований лайнер:
А ось так ноги, до і після
Для кращого і швидшого взування зовнішнього черевика під час запікання, я обклеїв його зсередини стрічкою для обклеювання щілин у вікнах. Вона легко знімається з пластмаси, на відміну від канцелярського скотча, який може залишати сліди клею.